Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Barna hyllet stortingsløvene med bursdagssang

For første gang i historien fikk Stortingets to granittløver gjester, bursdagssang og krone på sin fødselsdag.

En av jubilantene, med bursdagskrone på. Foto: Morten Brakestad/Stortinget.

En av jubilantene, med bursdagskrone på. Foto: Morten Brakestad/Stortinget.

Hundrevis av barn møtte opp til bursdagsfeiring på Eidsvolls plass, foran Stortinget, lørdag 5. desember. Mellom fakler og julegran – på benker med reinsdyrskinn – fikk bursdagsgjestene servert gløgg og løvepepperkaker.

– Løvebursdag er gøy, sa Jin Cho (5), som hadde funnet veien til løvemaskeverkstedet i Tegneteltet.

Jin Cho (5 år) fargelegger løvemaske i tegneteltet.

Jin Cho (5 år) fargelegger løvemaske i tegneteltet. Foto: Morten Brakestad/Stortinget.

Tett i tett med andre barn i barnehage- og barneskolealder satt Jin og lillesøster Min (2) konsentrert om arbeidet med å fargelegge sine egne løvemasker. I sin jobb som journalist, er far Jonas Cho Walsgard ofte på Stortinget. Han synes løvebursdagen var en fin anledning til å ta med barna sine hit.

Det gamle huset vekket nysgjerrighet

Gro Anita Kleven og Raymond Moe med barna Elias (7) og Emilie (5) har vært på lesestund i «House of Commons».

Gro Anita Kleven og Raymond Moe med barna Elias (7) og Emilie (5) har vært på lesestund i «House of Commons». Foto: Morten Brakestad/Stortinget.

Tidligere i høst hentet kunstneren Marianne Heske et gammelt hus fra Østfold og plasserte det på Eidsvolls plass. I 1865, samtidig med at stortingsløvene la seg til rette for å vokte Stortinget og siste finpuss ble lagt på stortingsbygningen, bodde en husmannsfamilie i huset. På løvenes bursdagsfeiring ble barna invitert inn i nettopp dette huset, til fortellerstund og høytlesning.

–  Det var huset som fikk oss til å stoppe opp og bli med på bursdagsfeiringen. Vi ble nysgjerrige på hvorfor det sto her, og så oppdaget vi at det foregikk masse forskjellige aktiviteter her, sa Gro Anita Kleven.

Høytlesning fra barneboka, Mina og løven, inne i «House of Commons».

Høytlesning fra barneboka, Mina og løven, inne i «House of Commons». Foto: Morten Brakestad/Stortinget.

Sammen med barna Emilie (5) og Elias (7) fikk hun høre høytlesing fra barneboka «Mina og løven», om Mina som får seg en ny venn når hun blir med mammaen sin inn på Stortinget.

– Historien om Mina var morsom, var de to søsknene enige om.

I likhet med Mina, fikk løvenes bursdagsgjester kikke seg rundt inne i stortingsbygningen. Barna fikk blant annet komme inn i stortingssalen og prøvesitte setene i lagtingssalen.

Familieomvisning i Stortingssalen.

Familieomvisning i Stortingssalen. Foto: Morten Brakestad/Stortinget.

Løvenes ferd mot Løvebakken

Foruten historien om Mina, fikk barna høre den spennende fortellingen om granittløvenes ferd mot Stortinget. Løvene er nemlig hugget ut av to straffanger som satt på Akershus festning. Dramapedagog og forteller Per Jostein Aarsand hadde tilpasset fortellingen til et ungt publikum.

– Historien er veldig fascinerende! Den ene av fangene, Gudbrand Mørstad, var opprinnelig dømt til døden for mord, og senere til livstidsdom. Det er litt utfordrende å fortelle en såpass brutal historie for barn, men det går an å bygge sympati for hovedpersonen, fortalte Aarsand.

Mørstad ble etter hvert benådet av Kongen, noe mange mener skyldtes innsatsen med å hugge ut de to forseggjorte vokterne av landets nasjonalforsamling.

Presidenten satte krone på løvene

Etter timer med tegneverksted, familieomvisninger og historiefortelling, var det duket for bursdagstale fra stortingspresident Olemic Thommessen. I blåtimen trådte han opp på podiet foran den ene av løvene.

Stortingspresident Olemic Thommessen holdt bursdagstale for løvene.

Stortingspresident Olemic Thommessen holdt bursdagstale for løvene. Foto: Morten Brakestad/Stortinget.

– I 150 snøfylte vintre og 150 solvarme somre har løvene passet på stortingsbygningen, sa Thommessen.

Stortingspresidenten mente derfor det var på tide at de to granittløvene fikk invitere til bursdagsfest.

– Men siden løvene aldri tar pause fra vaktplassen sin, får de heller ikke på sin egen bursdag lekt gjemsel, fisket godteposer eller kledd seg ut. Og i og med at de ikke kan klatre ned til oss, vil jeg klatre opp til dem og pynte dem med ekte bursdagskroner, sa presidenten.

Stortingspresidenten klatret dermed opp en stige, plasserte den gullfargede krona midt på løvemanken og spente strikken under haka. Deretter stemte den oppmøtte forsamlingen av voksne og løvemaske-kledde barn i «Hurra for deg som fyller ditt år!».

Se flere bilder fra arrangementet her.

Sist oppdatert: 07.12.2015 12:37
: