Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Halleraker deltok på møte i NATO-rådet

Leder av Stortingets delegasjon til NATOs parlamentarikerforsamling, Øyvind Halleraker, deltok 15. februar på et møte for forsamlingen i Det nordatlantiske råd under ledelse av NATOs generalsekretær.

Delegasjonsleder Øyvind Halleraker sammen med NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg. Foto: Stortinget.

– Det er viktig at man før neste toppmøte får på plass en pakke med solide tiltak for avskrekking. En sterk militær posisjon er et premiss for en eventuell dialog mellom alliansen og Russland, uttalte Halleraker etter møtet.

Under møtet redegjorde representantene i Det nordatlantiske råd og NATOs generalsekretær for resultatene etter forrige ukes forsvarsministermøte og NATOs perspektiver på en mulig dialog med Russland. En av de sentrale utfordringene som ble nevnt var russiske uttalelser og posisjonering av våpen som tyder på at Russland trekker kjernevåpen sterkere inn i sin militære strategi og visker ut skillet mellom konvensjonelle og kjernefysiske våpen.

– De gjentatte uttalelsene fra russisk side viser igjen nødvendigheten av at alliansen opprettholder kjernevåpen som en grunnleggende del av avskrekkingsstrategien. Det kan virke som Russland forsøker å så tvil om deres terskel for å benytte atomvåpen og det må vi være klare på at vi ikke aksepterer, kommenterte Halleraker.

Representantene drøftet under møtet også den nye NATO-operasjonen i Egeerhavet til støtte for kystvaktene i Hellas og Tyrkia og EUs grensovervåkningsorgan, Frontex, samt bekymringen over en mer aktiv russisk militær tilstedeværelse i nordområdene og Arktis.

Sist oppdatert: 16.02.2016 08:33
: