Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortingets direktør Ida Børresen åpnet den nye utstillingen av Langlets originaltegninger og lyssatte modeller av utkastene fra arkitektkonkurransen om bygningen i 1856. Her med de lyssatte modellene. Foto: Peter Mydske/Stortinget.

Langlets originaltegninger av stortingsbygningen stilles ut i Stortinget

Mandag 13. juni 2016 åpnet en ny utstilling i Stortingets historiske sal med originale arkitekttegninger av stortingsbygningen og lyssatte modeller av utkastene fra arkitektkonkurransen om bygningen i 1856.

Stortingets direktør Ida Børresen under åpningstalen i historisk sal.

Stortingets direktør Ida Børresen holdt åpningstalen i historisk sal. Foto: Peter Mydske/Stortinget.

– Tegningene av stortingsbygningen, og modellene av hvordan stortingsbygningen kunne ha sett ut, bidrar til å komplettere jubileumsutstillingen som åpnet 3. mars og gi publikum bedre innsikt i et bygg som mange i hverdagen har lett for å ta for gitt, sa Stortingets direktør Ida Børresen under åpningstalen.

Børresen benyttet anledningen til å takke Riksantikvaren og Riksarkivet for lån av de fire originaltegningene til arkitekt Emil Victor Langlet, og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) for lån av bygningsmodellene. Sist, men ikke minst, takket Børresen Nasjonalmuseet – Arkitektur for et utmerket samarbeid om stortingsbygningens jubileum våren 2016.

Bygningsmodellene

De seks bygningsmodellene i utstillingen er lånt av Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Her studeres modellene av rådgiver Gro Roksand i Stortinget. Foto: Peter Mydske/Stortinget.

Den nye utstillingen gir et innblikk i den omfattende arkitekturdebatten om stortingsbygningen på midten av 1800-tallet, som til slutt endte med at Stortinget valgte Emil V. Langlets forslag i 1860. Langlets originaltegninger var våren 2016 utstilt sammen med en rekke andre utkast til stortingsbygning i utstillingen «Stortingsbygningen 150 år. Arkitektkonkurranse og debatt 1836‒1866» ved Nasjonalmuseet – Arkitektur. Nå har Stortinget overtatt lånet av de fire tegningene. Tegningene vil forbli utstilt i historisk sal i Stortinget også fremover.

– Det er noe helt spesielt å se tegningene til Langlet her i Stortingets utstilling, de er virkelig detaljrike og utført med vakker strek, sa Børresen. – Vi har i ettertid vært takknemlige for at det var dette alternativet som ble valgt, men når vi ser alle de flotte bygningsmodellene fra konkurransen i 1856 blir vi jo gjort oppmerksomme på at det også fantes gode alternativer til Langlets utkast, poengterte hun.

Ole Knagenhjelm Lysne, Mari Hvattum og Iselin Bogen

Mari Hvattum, arkitekt og professor ved AHO (i midten), sammen med studentene Ole Knagenhjelm Lysne og Iselin Bogen fra AHO, som står bak den imponerende utføringen av de lyssatte bygningsmodellene. Foto: Gunnar Knutsen/AHO.

De seks bygningsmodellene i utstillingen ble laget i forbindelse med studiokurset «Arkitektur på utstilling» ved AHO i 2014, og tre av dem ble stilt ut i Arkitekturmuseets utstilling våren 2016. Nå er de seks modellene samlet igjen. Stortingets president Olemic Thommessen, som tok turen til historisk sal for å se den nye utstillingen, kjente godt igjen bygningsmodellene fra da han åpnet AHOs utstilling i 2014. – De lyssatte modellene tar seg enda bedre ut her på søylene i historisk sal, mente stortingspresidenten.

Les mer om jubileumsutstillingen i Stortinget i 2016 her.

Se også omtale av utstillingsåpningen 13. juni og mer om bygningsmodellene på AHOs nettsider.

Bygningsmodellene.

Flere ansatte i Stortingets administrasjon tok turen til historisk sal under åpningen av den nye utstillingen 13. juni, i tillegg til inviterte gjester fra blant annet Nasjonalmuseet, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Byantikvaren, Riksantikvaren og Riksarkivet. Foto: Peter Mydske/Stortinget.

Sist oppdatert: 13.06.2016 17:54
: