Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Fra venstre: Houcine Abassi, Ouided Bouchamaoui, stortingspresident Olemic Thommessen, første visepresident Marit Nybakk, Mohamed Fadhei Mahfoudh og Abdessattar Ben Moussa. Foto: Morten Brakestad/Stortinget.

Ønsker støtte til demokratisk fremgang

Demokratisk fremgang var gjennomgangstema i møtene årets fredsprisvinnere, den tunisiske dialogkvartetten, hadde på Stortinget.

Se flere bilder fra besøket. Bildene kan benyttes fritt mot kreditering.

– Kvartettens vilje til dialog og demokratisk utvikling er en inspirasjon for alle som jobber med demokratiet til daglig, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Stortingspresidenten, første visepresident Marit Nybakk og utenriks- og forsvarskomiteen møtte årets vinnere av Nobels fredspris, Den tunisiske dialogkvartetten, på Stortinget 11. desember.

Behovet for fortsatt norsk støtte til demokratisk fremgang i regionen var gjennomgangstema i møtene.

Negative konsekvenser

– Hvis vår demokratiske prosess i Tunisia feiler, vil det ha store negative konsekvenser for hele Europa, uttrykte Ouided Bouchamaoui, leder for den tunisiske arbeidsgiverorganisasjonen, i møtet med Thommessen og Nybakk.

Hun la vekt på at modellen for dialog og demokratiske prosesser, som kvartetten bidro til i Tunisia, må bæres frem som et alternativ til diktatur og ekstremisme i regionen.

I møtet med utenriks- og forsvarskomiteen påpekte nobelprisvinnerne at det norske demokratiet er et viktig eksempel til inspirasjon for Tunisia. De viste til at det tunisiske demokratiet er sårbart, og at det trues av terrorgrupper som har som mål å undergrave den demokratiske utviklingen.

UFK og nobelprisvinnerne 2015

Årets fredsprisvinnere, den tunisiske dialogkvartetten, i møte med Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Foto: Morten Brakestad/Stortinget.

– En forpliktelse

– Det viktigste Norge kan gjøre, er å fortsette å bidra til at budskapet om at Tunisia er et eksempel for regionen og et viktig land for investeringer, politisk samarbeid og turisme, sa Ouided Bouchamaoui i møtet.

Dialogkvartetten er opptatt av at det internasjonale samfunn må støtte landets demokratiske utvikling på flere måter, og at ekstremisme nå i økende grad er et felles arabisk-europeisk problem.

– Demokratiet i Tunisia er skjørt, og det er en forpliktelse for oss å støtte opp slik at utviklingen går i riktig retning, sa komitéleder Anniken Huitfeldt etter møtet.

Les stortingspresident Olemic Thommesens tale under Nobelbanketten 10. desember (engelsk).

Sist oppdatert: 11.12.2015 14:05
: