Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Fra venstre: varaordfører i Levanger Alf Magnar Reberg, fylkesmann Inge Ryan, som er vert under stortingspresidentens besøk i Nord-Trøndelag, og stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: Stortinget.

Stortingspresidenten på fylkesbesøk

Stortingspresident Olemic Thommessen innledet 4. februar et fylkesbesøk i Nord-Trøndelag. Blant annet er foredrag på Nord universitet og markering av samefolkets dag på programmet.

Hovedtemaene under presidentens besøk er foredrag på Nord universitet i Levanger, arbeid med flyktninger i Grong, regionutvikling i Namdalen og markering av Samefolkets dag lørdag 6. februar.

Stortingspresidenten ble torsdag ønsket velkommen til det nye universitetet av rektor Bjørn Olsen. Temaet for Thommessens innledning til de mange fremmøtte studentene var «Demokrati, deltagelse og tillit».

– Respekten for og forståelsen av de demokratiske verdier må fornyes for hver generasjon. Det norske demokratiet utfordres jevnlig, fremholdt Thommessen. Han la særlig vekt på utfordringer knyttet til valgdeltagelse, rekruttering til politiske verv, den demokratiske offentligheten og press mot ytringsfriheten.

– Det er viktig at nye grupper i samfunnet, som den voksende innvandrerbefolkningen, inkluderes i fellesskapet, understreket stortingspresident Olemic Thommessen i sitt demokratiforedrag på Nord universitet i Levanger. Foto: Stortinget.

– En av de aller største oppgavene som ligger foran oss handler om at alle skal føle seg som reelle og likeverdige deltakere. Enkelte grupper eller individer skal ikke få utdefinere seg, eller føle seg utdefinert fra fellesskapet, understreket stortingspresidenten.

Thommessen fremhevet viktigheten av å arbeide med demokratispørsmål i Europa.

– Grunnleggende verdier og demokratiske prinsipper er under press i Europa. Som folkevalgt har jeg og mine medrepresentanter et særskilt ansvar for å beskytte demokratiet, ikke bare nasjonalt, men også internasjonalt, sa stortingspresidenten.

Som eksempel viste Thommessen til at parlamentspresidentene i de nordiske og baltiske land støtter opp om reformprosessen i det ukrainske parlamentet.

Auditoriet var fullsatt av interesserte lærerstudenter. Blant de fremmøtte var Kristin Chruicshank.

– Det var veldig bra og veldig interessant. Jeg har jo kun sett han i media før. Han kom med mange egne meninger, og viste seg som en svært engasjert mann som har opplevd mye, sa hun til universitetets hjemmeside, nord.no

Sist oppdatert: 05.02.2016 12:42
: