Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Styrker bånd til Liechtenstein og Sveits

Stortingspresident Olemic Thommessen og en delegasjon fra Stortinget besøker Liechtenstein og Sveits 12.–14. september.

– EØS-avtalen er veldig viktig for både Liechtenstein og Norge. I usikre tider, som nå etter folkeavstemningen i Storbritannia, mener jeg det er sentralt at vi står sammen om å ta vare på EØS-avtalen. Når britene forlater EU, forlater de også EØS-samarbeidet og Sveits’ avtaler med EU. Da blir det viktig for EFTA-landene å sikre en god handelsavtale med Storbritannia, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Britenes beslutning om å tre ut av EU vekket før sommeren til live diskusjoner om det fremtidige EFTA-samarbeidet og EØS-avtalen. For Norge er frihandelssamarbeidet i EFTA og avtalen med EU sentrale for å sikre gode handelsavtaler med andre land og tilgang til EUs frie marked.

Møter med parlamentspresidenten og den parlamentariske EFTA-delegasjonen, bedriftsbesøk og høflighetsvisitt hos arveprinsen står på programmet under besøket i Liechtensteins hovedstad Vaduz. I tillegg til stortingspresidenten er Svein Roald Hansen (A), Marianne Aasen (A) og Margunn Ebbesen (H) med i delegasjonen.

Delegasjonen reiser videre til Sveits’ hovedstad Bern 13. september. Sveits er ikke med i EØS-samarbeidet, men er en viktig samarbeidspartner for Norge i EFTA.

– Våre land har ulik tilknytning til og samarbeider på forskjellige måter med EU. Vi kan lære av hverandres erfaringer når det gjelder forholdet til EU. Sveits står midt i viktige forhandlinger med EU. Dette ser jeg frem til å høre mer om, sier Svein Roald Hansen, som leder Norges delegasjon til EFTA og EØS, og er medlem i utenriks- og forsvarskomiteen.

I Bern skal delegasjonen blant annet møte parlamentspresident Christa Markwalder og Sveits’ sjefsforhandler til EU, Jacques de Watteville.

Les om EU/EØS-arbeidet på Stortinget.

Stortingets delegasjon til EFTA og EØS.

Sist oppdatert: 07.09.2016 09:41
: