Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida
Foto av stortingspresident Olemic Thommesen som legger ned blomster på Maidan-plassen i Kyev.

Stortingspresidenten la ned blomster på Maidan-plassen da han besøkte Ukraina i mars i år. Foto: Stortinget.

Ukrainske parlamentarikere til Stortinget

11 ukrainske parlamentarikere kommer til Stortinget på studiebesøk 16.19. november. Formålet er å bidra til utviklingen av et velfungerende ukrainsk parlament.

Det ukrainske studiebesøket er et resultat av det nordisk-baltiske initiativet overfor Ukraina, som stortingspresident Olemic Thommessen har stått i bresjen for.

– Det er gledelig at så mange ukrainske parlamentarikerne fra ulike partier og komiteer prioriterer å komme. Stortinget er glad for at vi, gjennom interparlamentarisk samarbeid og ved politisk erfaringsutveksling, kan gi støtte til det ukrainske parlamentet og gi støtte til den pågående reformen av det ukrainske parlamentet, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Resultat av besøk til Kiev

Under et besøk til det ukrainske parlamentet, Radaen, i mars 2015 la de nordiske og baltiske parlamentspresidentene frem forslag til hvordan de kan bistå de ukrainske parlamentarikerne med å skape et velfungerende og effektivt ukrainsk parlament, noe ukrainerne selv ønsker støtte til. Forut for reisen til Kiev hadde de nordiske og baltiske parlamentspresidentene diskutert initiativet ved flere anledninger.

Besøket fra Radaen til Stortinget er et direkte resultat av denne prosessen. Siden mars har Stortinget vært i dialog med Radaen for å jobbe frem et program tilpasset deres ønsker og behov.

– Initiativet og besøket er for øvrig et godt eksempel på konkret nordisk-baltisk parlamentarisk og interparlamentarisk samarbeid, sier stortingspresidenten. Han legger til at initiativet er koordinert med Europarådet.

Velfungerende parlament viktig

Formålet med besøket til Stortinget er å bistå Ukraina i reform av parlamentet og bidra til utviklingen av et velfungerende parlament.

Som kjent står Ukraina i en svært krevende situasjonen med store økonomiske, militære og humanitære utfordringer, kombinert med kampen mot korrupsjon og behovet for omfattende grunnlovsreform og reform av rettsvesenet – blant annet. Parlamentets rolle i dette er helt sentral. Samtidig har parlamentet i Ukraina utfordringer når det gjelder effektivitet og gode rutiner. I tillegg er flere av de nyvalgte parlamentarikerne uten politisk erfaring.

Under sitt besøk til Stortinget vil ukrainerne blant annet møte ansatte og politikere for å diskutere og lære om komitéarbeid, Stortingets kontrollfunksjoner og arbeidet med budsjettet. I tillegg skal ukrainerne ha møter med EOS-utvalget, Sivilombudsmannen og Riksrevisjonen.

Sist oppdatert: 13.11.2015 11:05
: