Utenriks- og forsvarskomiteen til Etiopia og Malawi

Norske bistandsmidler står sentralt når Stortingets utenriks- og forsvarskomité (UFK) besøker Addis Abeba og Lilongwe 15.–20. september.

Anniken Huitfeldt, leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Foto: Stortinget.
Anniken Huitfeldt, leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Foto: Stortinget.

– Vi har valgt å besøke Etiopia og Malawi, som er to av partnerlandene for norsk bistand. I Etiopia ligger også hovedkvarteret for Den afrikanske union (AU), som Norge samarbeider med om blant annet fred og sikkerhet på det afrikanske kontinentet, sier komitéleder Anniken Huitfeldt (A).

Utenriks- og forsvarskomiteen behandler og godkjenner det norske bistandsbudsjettet, og Huitfeldt understreker at det nettopp derfor er viktig for komitéen å høste erfaringer om hvordan midlene anvendes, og om Norges samarbeid med mottakerlandene og FN-systemet.

Klimasmart landbruk og utdanning

Norge er en av de største bilaterale bidragsyterne når det gjelder bistand til Malawi. Under oppholdet i landet skal komiteen blant annet møte myndighetene, nasjonalforsamlingen og besøke et prosjekt der småbønder får opplæring i klimasmart landbruk. Landet er hardt rammet av ekstremvær, og en stor del av befolkningen lever av jordbruk.

I Etiopia vil UFK også møte sentrale politikere både i regjeringen og i parlamentet. Dessuten skal komiteen på feltbesøk på en barneskole der Norge samarbeider med etiopiske myndigheter om bedre kvalitet i grunnskoleopplæringen.

Den afrikanske union viktig

Samarbeidet mellom Norge og AU står også på agendaen under besøket til Addis Abeba. AU er sentral blant annet i arbeidet med å fremme fred, demokrati, menneskerettigheter og økonomisk samarbeid på det afrikanske kontinentet.

– Vi søker økt forståelse av utviklingen i Afrika, og hvordan dette påvirker vårt eget kontinent. Slike besøk til Norges partnerland og vår samarbeidspartner AU vil bidra til det, sier Huitfeldt.


Sist oppdatert: 11.09.2019 09:35