Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida
Delegasjonen på besøk hos de norske styrkene i Rukla mandag 30. mai. Foto: Stortinget.

Delegasjonen på besøk hos de norske styrkene i Rukla mandag 30. mai. Foto: Stortinget.

NATO PA: Vårsesjon i en alvorstung tid

Russlands krig mot Ukraina og Sverige og Finlands NATO-søknader sto i fokus da NATO PA holdt vårsesjon i Litauens hovedstad Vilnius fra 27. til 30. mai 2022. Delegasjonens nestleder Sverre Myrli ble valgt til midlertidig visepresident i NATO PA.

Sesjonen skulle egentlig ha funnet sted i Kyiv, men ble flyttet til Vilnius etter Russlands invasjon av Ukraina. Fra Stortinget deltok delegasjonsleder Trond Helleland (H), Sverre Myrli (A), Lubna Boby Jaffery (A), Erlend Wiborg (FrP) og Tellef Inge Mørland (A).

Sesjonen var sterkt preget av Russlands krig mot Ukraina. To ekstraordinære deklarasjoner, én om støtte til Ukraina og én om hvordan NATO bør motstå trusselen fra Russland, ble vedtatt. Flere representanter for ukrainske myndigheter deltok også på sesjonen.

– Det var gripende å høre innleggene fra de ukrainske representantene. De har et imponerende enhetlig og samlet budskap i sine bønner om støtte fra omverdenen, sier delegasjonsleder Trond Helleland.

I tillegg til krigen i Ukraina var Sverige og Finlands NATO-søknader et svært viktig tema under sesjonen.

– Forsamlingen var ekstremt tydelig i sin støtte til svensk og finsk NATO-medlemskap. Det var nærmest et unisont budskap at dette vil styrke sikkerheten ikke bare for Sverige og Finland, men også for resten av NATO, sier nestleder Sverre Myrli.

NATOs visegeneralsekretær møtte forsamlingen

På plenumssesjonen mandag 30. mai deltok blant andre Litauens president Gitanas Nausėda og NATOs visegeneralsekretær Mircea Geoana. I tillegg deltok Ukrainas parlamentsformann Ruslan Stefantsjuk på videolink fra Kyiv.

Litauen er en sterk talsmann for støtte til Ukraina, noe både president Nausėda og andre litauiske representanter understreket med sine innlegg. President Nausėda pekte på Litauens utsatte geografiske posisjon og etterlyste forsterkede NATO-styrker i Øst-Europa, noe forsamlingen også uttrykte støtte til. Visegeneralsekretær Geoana ventet at NATO-landene vil ta viktige beslutninger om dette på Madrid-toppmøtet i slutten av juni.

– Et viktig budskap fra visegeneralsekretæren var at selv om vi lever i en svært alvorlig tid, har den siste tidens hendelser også gjort at NATO er sterkere enn på lenge. Alliansen står samlet mot Russlands aggresjon, sier Lubna Boby Jaffery, som deltok på sin første NATO PA-sesjon.

– Det at den frie og demokratiske verden står samlet har ikke vært viktigere på lenge, supplerer Erlend Wiborg.

Sverre Myrli valgt til visepresident

Delegasjonens nestleder Sverre Myrli ble også valgt til midlertidig visepresident i NATO PA. Bakgrunnen var at en ungarsk visepresident måtte trekke seg fra vervet som følge av ikke å ha blitt gjenvalgt til parlamentet i det ungarske valget tidligere i vår. Myrli vil sitte som visepresident ut året.

Besøk til det norske styrkebidraget i Rukla

Mandag 30. mai avla den norske delegasjonen et besøk til det norske styrkebidraget i Rukla, 90 kilometer nordvest for Vilnius. NATO-operasjonen Enhanced Forward Presence, som dette styrkebidraget inngår i, er alliansens forsterkede militære nærvær i Baltikum og Polen. Norge har deltatt i styrken siden 2017, og bidraget har blitt styrket ytterligere etter Russlands invasjon av Ukraina.

– Å vise tilstedeværelse i Baltikum er en svært viktig oppgave for alliansen, og her yter Norge et sentralt bidrag. Besøket gav førstehåndserfaring med oppgavene styrkene våre har, og de utfordringene de står overfor, sier Tellef Inge Mørland.

Sist oppdatert: 31.05.2022 13:50
: