Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Det er i nord det skjer

Stortingets arktiske delegasjon deltok i nordområdepartnerskapet under årets Arendalsuke. «Energi i nord», «Regionalt samarbeid i nord» og «Norge som romnasjon» var tema for møtene hvor delegasjonens medlemmer deltok.

Delegasjonsleder Lars Haltbrekken sammen med leder av det internasjonale arktiske parlamentarikersamarbeidet Aaja Chemnitz . Foto: Stortinget.

Sammen med 19 partnere var den arktiske delegasjonen med å arrangere møter gjennom hele Arendalsuka. Alle møtene fant sted i lavvoen på Fløyheia som igjen viste seg som en unik arena for god samtaler og diskusjoner om samarbeid i nord.

Norsk lederskap i Arktisk råd

Et gjennomgangstema for mange av møtene var det norske lederskapet i Arktisk råd. Norge overtok lederskapet fra Russland den 11. mai 2023 etter at samarbeidet ble satt på frys i mars 2022 som følge av Russlands fullskala invasjon av Ukraina. Delegasjonsleder Haltbrekken (SV) deltok i en samtale om fremtidig samarbeid med Russland i nord, og mulighetene for å styrke samarbeidet med andre land i nord, særlig Sverige og Finland.

Besøk fra Folketinget

Leder av det internasjonale arktiske parlamentarikersamarbeidet, Aaja Chemnitz medlem av Folketinget og valgt fra Grønland, deltok også på møter i lavvoen. Chemnitz var særlig opptatt av at de arktiske urfolkenes stemme ikke må svekkes. Hun delte erfaringer fra Grønland og ga full støtte til arbeidet det norske lederskapet i Arktisk råd gjør for å bevare det arktiske samarbeidet.

840x473_SAD i Lavvo.jpg

Møte i lavvoen. Foto: Stortinget.

Rom og småsatellitter

Bård Ludvig Thorheim (H) snakket engasjert om norsk satsing på romindustri under et arrangement i regi av Kongsberggruppen og KSAT. Flere norske aktører satser innenfor romnæringen og Andøya Space Port blir europeisk oppskytingsbase for småsatellitter. I samtalen, hvor representanter for næringsliv og politikk deltok, ble særlig viktigheten av tilgang til det europeiske markedet sterkt understreket. Dette settes stadig under press og er blitt mer problematisk etter Brexit.

Sist oppdatert: 21.08.2023 15:01
: