Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortingets OSSE PA-delegasjon til hovedsesjonen i Vancouver bestod av fv. Kari Henriksen (A), Mahmoud Farahmand (H), delegasjonsleder Siv Mossleth (SP), nestleder Bård Hoksrud (FrP) Sverre Myrli (A). Abid Raja (V) var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Stortinget.

OSSEs parlamentarikerforsamling står samlet for Ukraina

Kampen for et demokratisk Belarus og for å holde Russland ansvarlig for angrepskrigen i Ukraina var viktige saker for den norske delegasjonen til hovedsesjonen til OSSE PA i Vancouver som ble avsluttet tirsdag.

Om lag 250 parlamentarikere fra Nord-Amerika, Europa og Sentral-Asia møttes på OSSE PAs 30. hovedsesjon i Vancouver i Canada 30. juni til 4. juli. 

Side-arrangement om Ukraina

Delegasjonene fra Norge og Ukraina var i samarbeid med Den norske Helsingforskomite, vertskap for et arrangement om mobilisering for et rettferdig rettsoppgjør i Ukraina. Arrangementet ble godt besøkt. I sin innledning understreket Norges delegasjonsleder Siv Mossleth at det er sentralt å holde Russland ansvarlig for angrepskrigen i Ukraina. 

– Det er behov for rettferdighet for alle krigens ofre i Ukraina, og også for staten Ukraina. Gjennom dette arrangementet fikk vi muligheten til å vise vår støtte til Ukraina og samtidig til å drøfte hvordan vi kan komme videre på dette området, sier Mossleth.

Se video fra side-arrangementet om Ukraina (Facebook) 

840_OSSE PA2.jpg

Deltakere på side-arrangement om Ukraina. Fv. Vise-professor Mark Kersten (Universitetet i Fraser Valley), Ukrainas delegasjonsmedlem Yevheniia Kravchuk, Norges delegasjonsleder Siv Mossleth, Ukrainas delegasjonsleder Mykyta Poturaiev, assisterende generalsekretær i Helsingforskomiteen Gunnar Ekeløve-Slydal. Foto: Stortinget.

Støtte til et demokratisk Belarus

Mossleth benyttet sitt innlegg i plenumsforsamlingen til å legge frem en tilleggsresolusjon som gir støtte til et demokratisk Belarus. Resolusjonen uttrykker sterk bekymring for menneskerettssituasjonen i Belarus og å fordømmer det økende antallet arrestasjoner av fredfulle demonstranter samt vold og tortur i fengslene. Videre tar resolusjonen til orde for å løslate alle politiske fanger, og den oppfordrer parlamenter og regjeringer til å støtte opp om belarusiske demokratiske krefter. Resolusjonen fikk bred støtte. 

– Jeg er glad for at vi fra norsk side kunne bringe denne resolusjonen inn i OSSE PA. Det er viktig å holde Belarus på dagsorden. Antallet politiske fanger er uakseptabelt høyt og vi må styrke samarbeidet med den demokratiske opposisjonen, sier Mossleth. 

Vancouver-erklæringen

Hovedtemaet i slutterklæringen fra Vancouver-sesjonen var Russlands krig i Ukraina og dens politiske, sikkerhetsmessige og humanitære konsekvenser. Andre sentrale tema i slutterklæringen var politiske fanger, energisikkerhet, Arktis og klima, menneskehandel, økonomisk sikkerhet og institusjonelle utfordringer i OSSE.

Du kan lese mer om møtene på hjemmesiden til OSSE PA. 

Den norske delegasjonen

Stortingets OSSE PA-delegasjon til hovedsesjonen i Vancouver bestod av delegasjonsleder Siv Mossleth (SP), nestleder Bård Hoksrud (FrP), Kari Henriksen (A), Sverre Myrli (A), Mahmoud Farahmand (H), og Abid Raja (V). 

Sist oppdatert: 06.07.2023 13:09
: