Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Leder av UFKs tale ved Veteranmonumentet 8. mai 2023

Les leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomite Ine Eriksen Søreides tale ved veteranmonumentet 8. mai 2023.

Forsvarsminister,
forsvarssjef,
kjære veteraner og pårørende,
kjære alle sammen.

Det er en stor ære å legge ned 8. mai-kransen på det nasjonale veteranmonumentet. Monumentet skal hedre våre veteraner og minnes dem som har mistet livet i tjeneste for Norge. De kjempet og falt i kampen for demokrati, frihet og våre verdier. Og på våre vegne.

Vi minnes dem i dypeste respekt og med største takknemlighet.

Bautaen her på veteranmonumentet er preget med ordene «Også vi når det blir krevet».

Bjørnstjerne Bjørnson skrev ordene i det som først ble utgitt som et dikt i 1859. Strofen «Også vi når det blir krevet» viste da som nå til de kamper og prøvelser nordmenn før oss har kjempet og står som en oppfordring om at også vi må gjøre vårt og slå leir for freden når det kreves.

Gjennom ulike tider har nasjonalsangen vært et viktig norsk symbol på samhold og nasjonal identitet. Ikke minst i 2. verdenskrig.

I de snart 80 årene siden krigen har sangen i stor grad vært en festsang. En feiring av freden og feiring av det norske. Men med en påminnelse om at dette ikke er noe vi kan ta som en selvfølge.

«Også vi når det blir krevet» var også tittelen på veteranmeldingen som kom i 2020. Dere veteraner kan med rette si at dere har stått opp da det ble krevet. Da situasjonen krevde at vi som samfunn måtte stille opp, var det dere som tok skrittet frem. På hele samfunnets vegne.

Dere som er her i dag som p årørende for veteraner fortjener også en stor takk . Da deres nære og kjære tok skrittet frem, stod dere like bak dem. Bakkemannskapet dere utgjør, er avgjørende for at norske styrker skal lykke s i sine oppdrag. «Også vi nå r det blir krevet» viser i høyeste grad også til dere.

I dag takker vi og feirer alle veteraner og deres familier for innsatsen og offeret for å trygge vår og andres fred og frihet.

« Også vi n år det blir krevet » er derfor også en påminnelse for oss som samfunn om vår forpliktelse overfor dere veteraner og pårørende før, under og etter tjeneste. Her er mye blitt bedre , men vi er ikke i mål.

Ordene «Også vi når de t blir krevet» har minnet oss på at fred, frihet og demokrati, ikke kan tas for gitt. Det ser vi dessverre tydligere enn på lenge Da ordene ble meislet inn i denne bautaen og avduket for under to år siden, kunne de færreste sett for seg at Norge og Europa i 2023 skulle være i den alvorligste sikkerhetpolitske situasjonen siden 2. verdenskrig.

Kjære veteraner dere har stått opp når det ble krev et av dere. Viljen til å stå opp og forsvare våre verdier selve forsvarsviljen var også avgjørende da Norge vant friheten tilbake 8. mai for  78  år siden. Fremover vil det i større grad enn på mange tiår kreves at samfunnet i stor t må ta ett skritt fre m fordi den sikkerhetspolitiske situasjonen krever det av oss.

I dag feirer vi friheten og vi hedrer innsatsen alle veteraner har lagt ned for å ta vare på den. Vi minnes i ærbødighet og takknemlighet alle dem som har mistet livet i tjeneste for Norge.

Sist oppdatert: 08.05.2023 14:51
: