Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Praktbok om Stortinget til 150-årsjubileet

Pressemelding

I 2016 er stortingsbygningen 150 år. Nå starter arbeidet med en jubileumsbok om landets viktigste politiske bygg.


– Stortingsbygningen er, sammen med slottet og rådhuset, den mest sentrale og iøynefallende bygningen i Oslo sentrum. Samtidig er stortingsbygningen selve symbolet på folkestyret og demokratiet. Norges politiske historie de siste 150 år er formet innenfor disse veggene, sier direktør Ida Børresen, og legger til: – Det skal bli flott å få en bok til jubileet, som dokumenterer byggets historie både i bilder og tekst.

I dag finnes det ikke noe omfattende verk om stortingsbygningen. Stortingets ønske er at boken blir et referanseverk.

Bakgrunnen for bokprosjektet er nettopp bygningens 150-årsjubileum i 2016. Boken skal handle om Stortinget som symbolbygg og politisk arbeidsrom, og gi leseren et godt innblikk i en bygning som angår alle i Norge.

Avtale med Forlaget Press

Tidligere i år utlyste Stortinget en anbudskonkurranse, som Forlaget Press kom best ut av. Nylig ble avtalen mellom Stortinget og forlaget undertegnet. Arbeidet med boken starter umiddelbart, og planen er at den skal gis ut når jubileet starter.

– Vi er både glade og stolte over å ha fått dette oppdraget. Stortingsbygningen fortjener et bokverk av aller høyeste kvalitet, og det er jeg trygg på at vi skal levere, sier forlegger Håkon Harket.

Peter Butenschøn er forfatter

Peter Butenschøn, arkitekt og mangeårig arkitekturskribent, vil være forfatter av boken.

– Stortinget er et av de viktigste nasjonsbyggerprosjektene vi har fra de siste 200 år. For meg er dette et drømmeoppdrag. Det blir spennende å avdekke byggets historie og alle dens avskygninger i saler, bakrom og korridorer, sier Butenschøn.

Ivan Brodey som har arkitekturfotografi som spesialfelt, skal ta bilder til boken.

Utgivelsen vil bli distribuert til bokhandlere landet rundt, i tillegg vil den være gavebok for Stortinget både nasjonalt og internasjonalt. 

Kontakt

Jorunn Nilsen, kommunikasjonsrådgiver, Stortinget, tlf. 938 98 200
Håkon Harket, forlegger, Forlaget Press, tlf. 950 77 451

Sist oppdatert: 26.05.2014 11:58
: