Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Sterkere arktiske samarbeid mellom Finland og Norge

Etter et møte mellom Riksdagens arktiske delegasjon og Stortingets arktiske delegasjon ønsker de to delegasjonene et tettere samarbeid mellom de to landene.
 
Som naboland har Finland og Norge lang erfaring med tett samarbeid på tvers av landegrensene og har utviklet et godt naboforhold. Mer aktivitet og flere muligheter i Arktis, sammen med økt politisk interesse og betydning, øker behovet for å bedre samarbeidet i nord, særlig omkring følgende tema:
 

Transport og logistikk

Polhavet åpner seg for nye transportruter og økt maritime aktivitet. Havner og annen infrastruktur krever et samarbeid på tvers av landegrensene og en lang tidshorisont. Finland og Norge har komparative geografiske og teknologiske fordeler som må utforskes videre og utnyttes bedre. Eksisterende planer og prosjekter må analyseres i fellesskap og implementeres på en måte som forbereder regionen på en ny virkelighet i regional og global transport. 


Utveksling av arbeidskraft

Fri bevegelighet av arbeidskraft mellom de nordiske landene har vært viktig for å bygge den fremgangsrike nordiske velferdsmodellen. I dag opplever vi at Finland har et overskudd av ingeniører samtidig som Norge har et stort behov for flere ingeniører. Vi må derfor se på hvordan vi kan få det felles arbeidsmarked mellom Finland og Norge til å fungere bedre. Vi vil også oppfordre våre regjeringer til å revitalisere det direkte samarbeidet mellom kommunene som grenser til hverandre i nord.  


Utveksling av studenter og forskere

Studentutveksling skaper forbindelser mellom mennesker og land, og skaper nettverk som åpner for nye partnerskap i alle deler av samfunnet. Finland har sterke tradisjoner innen tekniske utdannelser mens Norge har lange tradisjoner innen havforskning. Både Finland og Norge ønsker å styrke sin kunnskap om nord – sin «snow – how». I en verden hvor et økende antall nasjoner driver forskning i og om nordområdene, må landene som er i nord samarbeide for å sikre at den fremste kunnskapen om nordområdene finnes i våre land.

Delegasjonene oppmuntrer våre regjeringer til å fortsette sitt arbeid med å styrke det arktiske samarbeidet mellom våre land på basis av en felles handlingsplan.

For mer informasjon kontakt delegasjonsleder:

Eirik Sivertsen +47 926 50 695

E-post: eirik.sivertsen@stortinget.no

Sist oppdatert: 06.05.2014 11:00
: