Jens Stoltenberg, generalsekretær i NATO, skal tale til Nordisk råds sesjon i Oslo.

Jens Stoltenberg, generalsekretær i NATO, skal tale til Nordisk råds sesjon i Oslo. Foto: NATO.

Jens Stoltenberg gjester Nordisk råds sesjon på Stortinget

Stortinget er vertskap for Nordisk råds 75. sesjon fra mandag 30. oktober til torsdag 2. november 2023. NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, deltar som gjestetaler. Nordisk råds priser deles ut i operahuset i Oslo tirsdag 31. oktober.

− Vi er svært glade for at NATOs generalsekretær er gjestetaler når politikere fra alle nordiske land møtes i Oslo 31. oktober, sier Nordisk råds president, Jorodd Asphjell (A).  

Et trygt, grønt og ungt Norden

Den sikkerhetspolitiske situasjonen står høyt på dagsorden i det nordiske samarbeidet, sterkt preget av Russlands krigføring i Ukraina. Temaet for årets sesjon er: «Et trygt, grønt og ungt Norden». Samarbeid om forsvar og sikkerhet er grunnleggende for et trygt Norden.  

− Nå ser vi frem til at hele Norden samles i NATO, og vil drøfte med NATOs generalsekretær hva dette betyr for nordisk sikkerhet og samarbeid, sier Asphjell. 

null

Jorodd Asphjell, president i Nordisk råd, under Nordisk råds sesjon i Helsingfors i 2022. Foto: Magnus Fröderberg, norden.org

Stortingspresidenten åpner sesjonen

Stortingspresident Masud Gharahkhani vil stå for den offisielle åpningen av sesjonen i stortingssalen tirsdag 31. oktober klokken 14. Deretter følger toppmøtet mellom Nordisk råd og de nordiske statsministrene i plenum.  

Utdeling av Nordisk råds priser  

I forbindelse med Nordisk råds sesjon deles det ut fem priser: Miljø, musikk, film, litteratur og barne- og ungdomslitteratur. Litteraturprisen ble første gang utdelt i 1962.

Utdelingen av Nordisk råds priser finner sted i Den norske opera og ballett tirsdag 31. oktober klokken 19:30. 

Akkreditering for journalister

Journalister og fotografer som vil overvære Nordisk råds sesjon og/eller prisutdeling, må søke om akkreditering  senest 27. oktober kl. 14.00 (norsk tid). Gyldig pressekort er et krav.

Straks etter prisutdelingen er det muligheter for fotografering og intervjuer med prisvinnerne.

Om Nordisk råds sesjon 

Nordisk råd er en viktig arena for det nordiske samarbeidet. Norge har presidentskapet i Nordisk råd i år og Stortinget er vert for årets sesjon. Her møtes Nordisk råds 87 parlamentarikere, de nordiske statsministrene og utenriksministrene og en rekke andre ministre fra hele Norden. 


Sist oppdatert: 10.10.2023 13:15