Spørjetime

Onsdag 11. oktober 2023kl. 10.00

Munnleg spørjetime

Desse regjeringsmedlemmene vil vere til stades:
Bilete av Trygve Slagsvold Vedum
Trygve Slagsvold Vedum (Sp)
Finansminister
Bilete av Ingvild Kjerkol
Ingvild Kjerkol (A)
Bilete av Lubna Boby Jaffery
Lubna Boby Jaffery (A)
Kultur- og likestillingsminister

Ordinær spørjetime

Ordinær spørjetime startar rett etter den munnlege
Innleverte spørsmål:
  • 1. Fra Ingrid Fiskaa (SV) til utenriksministeren

    Svart på på vegner av utenriksministeren
    Det er nå to år siden Høyesterett avsa en enstemmig dom som slo fast at vedtaket om å gi konsesjon til utbyggingen av Storheia og Roan vindkraftverk var et brudd på samenes menneskerettigheter. Fortsatt brytes samenes menneskerettigheter på Fosen. Synes utenriksministeren dette bruddet står i stil med det internasjonale engasjementet Norge har for folks menneskerettigheter rundt om i verden?
  • 2. Fra Frank Edvard Sve (FrP) til klima- og miljøministeren

    Regjeringa ved Jon-Ivar Nygård og Espen Barth Eide har uttalt at ein skal oppnå betre vegstandard for fleire ved å bygge smalare og billigare. Det blir hevda at ein slik får meir ut av ressursane og kan oppnå betre vegstandard for fleire. Espen Barth Eide har uttalt at dette er betre for naturen og vil stoppe den stykkevise nedbygginga av naturen, og at dette vil medføre fleire to- og trefeltsvegar. Kan statsråden forklare korleis dette heng i hop med at regjeringa ikkje har stoppa planlegginga av Møreaksen, landets mest miljøfiendtlege vegprosjekt?
  • 3. Fra Marian Hussein (SV) til helse- og omsorgsministeren

    Det er nå to år siden Høyesterett avsa en enstemmig dom som slo fast at vedtaket om å gi konsesjon til utbyggingen av Storheia og Roan vindkraftverk var et brudd på samenes menneskerettigheter. Mange kjenner på fortvilelse over å måtte kjempe mot overmakten fra staten og reagerer sterkt på at regjeringen ikke følger opp Høyesteretts avgjørelse. Hva tror statsråden er konsekvensene for den psykiske helsen til samiske reindriftsutøvere av at staten kan bryte deres menneskerettigheter uten konsekvenser?
  • 4. Fra Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til justis- og beredskapsministeren

    Det er nå to år siden Høyesterett avsa en enstemmig dom som slo fast at vedtaket om å gi konsesjon til utbyggingen av Storheia og Roan vindkraftverk var et brudd på samenes menneskerettigheter. Tilliten til norske domstoler er på en nedadgående kurve. Mener statsråden Fosen-saken styrker eller svekker tilliten til domstolene?
  • 5. Fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til justis- og beredskapsministeren

    Det er nå to år siden Høyesterett avsa en enstemmig dom som slo fast at vedtaket om å gi konsesjon til utbyggingen av Storheia og Roan vindkraftverk var et brudd på samenes menneskerettigheter. Staten har altså brukt over to år på ikke å følge opp en høyesterettsdom. Hva tror statsråden den manglende oppfølgingen av en høyesterettsdom gjør med folks tillit til rettsapparatet?
  • 6. Fra Marius Arion Nilsen (FrP) til olje- og energiministeren

    Strømprisene er vedvarende høyere i Sør-Norge, strømregion NO2, målt mot resten av landet. Regjeringen svarer på alle spørsmål og utfordringer angående dette med at man må få til mer kraftproduksjon, mer nettutbygging og mer energieffektivisering. Samtidig ser vi at det foreligger få konkrete og snarlige prosjekter fra regjeringen på dette området. Kan statsråden utdype hvilke kortsiktige planer som finnes for å utjevne prisforskjellene, eller om noen kompenseringstiltak er under utvikling?
  • 7. Fra Sofie Marhaug (R) til olje- og energiministeren

    Den 11. oktober er det to år siden Fosen-dommen. På tross av at Olje- og energidepartementet ikke har klart å reparere menneskerettighetsbruddet enda, planlegger regjeringen storstilt utbygging av vindkraft i Finnmark. NVE har vist til at konsesjonssaker i Finnmark er krevende, og at konsultasjoner med reindriftsinteresser blir vanskeligere på grunn av de pågående prosessene på Fosen. Har statsråden forståelse for at reindriftsutøvere over hele landet frykter nye menneskerettighetsbrudd når regjeringen etter to år ikke har klart å følge opp Fosen-dommen?
  • 8. Fra Hege Bae Nyholt (R) til olje- og energiministeren

    Den 11. oktober er det to år siden Høyesterett slo fast at vindturbinparken på Fosen er et menneskerettighetsbrudd mot de samiske reindriftsutøverne på Fosen. Hvor lenge mener statsråden at det er en rettsstat verdig å ha et pågående menneskerettighetsbrudd mot et urfolk?
  • 9. Fra Geir Jørgensen (R) til olje- og energiministeren

    Den 11. oktober er det to år siden Fosen-dommen. Dommen er ikke fulgt opp, og det foregår et pågående menneskerettighetsbrudd på Fosen. Maktfordeling mellom domstolene, Stortinget og regjeringen er et bærende rettsstatsprinsipp som Benedikte Moltumyr Høgberg, professor i statsrett ved Institutt for offentlig rett ved UiO, beskriver slik: «Når Høyesterett har sagt sitt, må de to andre statsmaktene følge det opp. Hvis ikke har vi ingen rettsstat.» Hvor lang tid mener statsråden at oppfølging av en høyesterettsdom kan ta, før det truer selve rettsstaten?
  • 10. Fra Birgit Oline Kjerstad (SV) til olje- og energiministeren

    I ein rettstat er det eit grunnleggande prinsipp at når ein dom er felt må den som er domfelt, i dette tilfellet staten ved Olje og energidepartementet og NVE, sørge for at lovbrotet opphøyrer. Meiner statsråden at vindkraftverket kan fortsette å gå som før og utbyggarane fortsette å tene pengar på ein ugyldig ekspropriasjon utan at det slår grunnleggande sprekkar i fundamentet av forfatninga vår og rettstryggleiken til innbyggarane i det norske samfunnet?
  • 11. Fra Lars Haltbrekken (SV) til olje- og energiministeren

    Det er nå to år siden høyesterett avsa en enstemmig dom som slo fast at vedtaket om å gi konsesjon til utbyggingen av Storheia og Roan vindkraftverk var et brudd på samenes menneskerettigheter. Regjeringen foreslo i vår et utredningsprogram som skulle se på samme spørsmål som ble vurdert i rettssalen. Nå er dette satt på pause, og Riksmekleren er koblet inn. Hvor lenge skal regjeringen prøve seg på en omkamp om høyesterettsdommen før den begynner arbeidet med å avslutte bruddet på menneskerettighetene?
  • 12. Fra Freddy André Øvstegård (SV) til olje- og energiministeren

    Det er nå to år siden Høyesterett avsa en enstemmig dom som slo fast at vedtaket om å gi konsesjon til utbyggingen av Storheia og Roan vindkraftverk var et brudd på samenes menneskerettigheter. Statsministeren lovde under aksjonene i vår at en løsning skal være på plass før det har gått 1 000 dager. Kan statsråden garantere en løsning på fosen-saken i løpet av de neste 270 dagene?
  • 13. Fra Tobias Drevland Lund (R) til kommunal- og distriktsministeren

    Aftenposten og E24 skrev 25. august om at inkassoavdelingen til Visma gikk til tingretten for å kreve boligen til en alenefar i Arendal tvangssolgt fordi han hadde en utestående regning på 706 kroner til Agder renovasjon. Vil statsråden se på muligheten for å innføre en minsteterskel for når et beløp gjør at kommunen eller et inkassoselskap på oppdrag fra en kommune skal kunne kreve tvangssalg av bolig?
  • 14. Fra Kathy Lie (SV) til kultur- og likestillingsministeren

    Det er nå to år siden Høyesterett avsa en enstemmig dom som slo fast at vedtaket om å gi konsesjon til utbyggingen av Storheia og Roan vindkraftverk var et brudd på samenes menneskerettigheter. Vindturbinene står fortsatt, og reindriftssamenes rett til kulturutøvelse på Fosen er fortsatt brutt. Hvordan skal statsråden sørge for at urfolks rett til kulturutøvelse blir respektert?