Spørjetime

Onsdag 13. desember 2023kl. 10.00

Munnleg spørjetime

Desse regjeringsmedlemmene vil vere til stades:
Bilete av Sandra Borch
Sandra Borch (Sp)
Bilete av Terje Aasland
Terje Aasland (A)
Energiminister
Bilete av Lubna Boby Jaffery
Lubna Boby Jaffery (A)
Kultur- og likestillingsminister

Ordinær spørjetime

Ordinær spørjetime startar rett etter den munnlege
Innleverte spørsmål:
  • 1. Fra Marie Sneve Martinussen (R) til finansministeren

    Oljefondet har investert i 66 selskaper som gjennom sin virksomhet støtter opp under og tjener på de ulovlige israelske bosettingene på okkupert palestinsk område og okkupasjonsøkonomien ellers, ifølge Norsk Folkehjelp og Fagforbundet. Oljefondet har tidligere ekskludert selskaper som har drevet forretningsvirksomhet på okkupert land. Eier oljefondet i dag selskaper som er involvert i den ulovlige okkupasjonen, og vil statsråden i så fall ta initiativ til at oljefondet ekskluderer selskapene fra fondet?
  • 2. Fra Mahmoud Farahmand (H) til finansministeren

    I de siste årene har samfunnets fokus på beredskap økt betydelig. Beredskap er da både tenkt som det forebyggende arbeidet og evnen til å håndtere det utforutsette. Med hensyn til forebygging spiller Tolletatens operative evne en viktig rolle. Hvordan ser statsråden for seg å styrke Tolletatens posisjon og anseelse som en viktig del av beredskapen sett i en forebyggende sammenheng?
  • 3. Fra Mímir Kristjánsson (R) til arbeids- og inkluderingsministeren

    En anonym kvinne skriver på Facebook-gruppen Opprør mot fattigdom: “Nå går tiden veldig fort mot jul. Hele trygden min nå i desember går på regninger. Med kronisk sykdom, minste uføretrygd samt høye utgifter er ting veldig vondt om dagen. Mest lyst til å slå av lyset, å sove meg gjennom hele julen. Men som enslig og med små barn som gleder seg masse så kan jeg ikke gjøre det heller. Med 2 uker igjen til jul ber jeg dere, er det noen som har lyst til å strekke ut en hånd å hjelpe meg med litt mat og drikke?” Tror statsråden denne kvinnen ville satt pris på en ekstra tusenlapp i sosialhjelp til jul?
  • 4. Fra Rasmus Hansson (MDG) til næringsministeren

    Merknad: Utsett til neste spørjetime
    I september la regjeringen inn solindustrien som et eget satsingsområde i Grønt industriløft, slik Miljøpartiet De Grønne foreslo i forbindelse med næringskomiteens behandling av statsbudsjettet for 2023. Når er imidlertid den norske solindustrien i full krise. Norwegian Crystals gikk konkurs i august i år, NorSun permitterte 100 ansatte i september, og REC Solar stanset produksjonen ved fabrikken i Kristiansand i oktober. Hvilke konkrete grep vil statsråden ta for å redde norsk solindustri?
  • 5. Fra Frank Edvard Sve (FrP) til samferdselsministeren

    Regjeringen skryter av oppstart for nye vegprosjekter i statsbudsjettdebatten, men ingen av desse prosjekta får byggestart i budsjettåret. Regjeringen øker vedlikeholdsetterslepet på både fylkesveg, riksveg og jernbane med milliardbeløp, og antall dødsulykker og alvorlige ulykker fortsetter å auke landet over. Kvifor taper statsråden kampen i egen regjering for nødvendige budsjettmidler til samferdsel, trygge og sikre vegar og reduksjon av dødsulykker, og bare står og ser på at antall døde i trafikken øker?
  • 6. Fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

    Merknad: Utsett til neste spørjetime
    Ekspertutvalget som har evaluert manglende samtykkekompetanse for bruk av tvang i psykisk helsevern, foreslo i sin rapport å videreføre bruk av tvang i psykisk helsevern. Det har vært altfor mange eksempler på at alvorlig psykisk syke står bak grove kriminelle handlinger fordi de er for «friske» til å bli tvangsinnlagt og nekter å motta behandling. Også eldre demente kan gå glipp av nødvendig helsehjelp og behandling pga. samtykkekompetanse slik den fungerer i dag. Vil statsråden reversere praksisen med samtykkekompetanse til slik var før?
  • 7. Fra Tone Wilhelmsen Trøen (H) til helse- og omsorgsministeren

    Merknad: Spørsmålet er trekt tilbake
    Regjeringen har avviklet fritt behandlingsvalg. Kan statsråden nå redegjøre for om alle de døgnplassene som ble tilbudt gjennom fritt behandlingsvalg innenfor rusomsorg og psykisk helse, har blitt erstattet av et tilsvarende antall plasser i det offentlige eller gjennom utvidede avtaler med private og ideelle aktører?
  • 8. Fra Sandra Bruflot (H) til helse- og omsorgsministeren

    Merknad: Spørsmålet er trekt tilbake
    Ventetidene i helsetjenesten går feil vei. I Helse Sør-Øst er ventetidene i psykisk helsevern for barn og unge på hele 70 dager, og køene øker i alle deler av helsetjenesten. Hva vil statsråden gjøre for å redusere ventetidene?
  • 9. Fra Hege Bae Nyholt (R) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

    Kan statsråden redegjøre for hvorfor studieavgift for studenter utenfor EU/EØS og Sveits, som ikke er nevnt i Hurdalsplattformen, er implementert før nasjonalt studentombud for fagskolestudenter, som er nevnt som en satsing i Hurdalsplattformen?
  • 10. Fra Marius Arion Nilsen (FrP) til olje- og energiministeren

    Merknad: Spørsmålet er trekt tilbake
    Krafteksporten er 50 pst. høyere i år enn hele fjoråret, og vi har fremdeles resten av desember igjen. Magasinfyllingsgraden er nå 5 prosentpoeng lavere enn i fjor. Prisene som hadde gått litt ned, har nå snudd, og er på rekordnivåer. Tidvis er de høyest i Europa. Regjeringens styringsmekanisme for krafteksport, som skulle sikre forsyningssikkerheten, lar vente på seg. Den ble lansert sommer i 2022, med lovnader om innføring neste vinter, altså i år. Når kommer mekanismen, og hvordan sikrer regjeringen forsyningssikkerheten nå?
  • 11. Fra Tobias Drevland Lund (R) til kommunal- og distriktsministeren

    Det er en kjent problematikk at i måneder med tre AAP-utbetalinger mister AAP-mottakere rett til bostøtte og med det en eventuell strømstøtte. Dette er noe jeg tok opp i den ordinære spørretimen med daværende statsråd Sigbjørn Gjelsvik 7. desember 2022. Den gang fikk jeg til svar: «Vi er opptekne av å sjå på om det finst løysingar, òg i samarbeid med Arbeids- og inkluderingsdepartementet, men det er som sagt ikkje berre beint fram å finne løysingar på dette.» Har statsråden fått sett mer på løsninger på dette problemet?
  • 12. Fra Alfred Jens Bjørlo (V) til kommunal- og distriktsministeren

    Meiner statsråden at lokaliseringa av den nye etaten for eksportkontroll på Fornebu i Bærum, 35 minutts spasertur frå Oslo sentrum, er i tråd med retningslinjene for lokalisering av statlege arbeidsplassar og statleg tenesteproduksjon, fastsett av Kommunal- og distriktsdepartementet?
  • 13. Fra Margret Hagerup (H) til kunnskapsministeren

    Hvilke grep vil statsråden ta for å sikre at ungdom som trenger det, får tilbud om å bli lærekandidater, uavhengig av hvor de bor i landet?
  • 14. Fra Sofie Marhaug (R) til klima- og miljøministeren

    Merknad: Spørsmålet er trekt tilbake
    Naturavtalen ble vedtatt i Montreal for ett år siden. Da var prosessen allerede to år på etterskudd på grunn av koronapandemien. Vi har fått signaler om at regjeringen vil legge fram den norske handlingsplanen innen COP16 i oktober 2024. Det haster. Vil regjeringen sørge for å legge fram handlingsplanen i tide til at Stortinget kan behandle den innen COP16, og vil regjeringen sørge for at planen følges opp av midler i statsbudsjettet for 2025, slik at innsatsen for å gjennomføre Norges forpliktelser ikke utsettes nok et år?