Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida
Illustrasjon: penger

Illustrasjon: Stortinget.

Godtgjørelse

Stortingsrepresentantene er valgt inn på Stortinget, de er ikke ansatt. De får derfor ikke «lønn», men en månedlig godtgjørelse.

Det er Stortingets godtgjøringsutvalg som hvert år foreslår hvor mye stortingsrepresentantene og regjeringsmedlemmene skal få i godtgjørelse, men det vedtas av Stortinget.

Fra 1. mai 2023 er årlig fast godtgjørelse for stortingsrepresentantene kr 1 107 190 per år.

Noen representanter har tilleggsverv som gir dem litt høyere godtgjørelse. Stortingspresidenten tjener det samme som statsministeren: kr 1 945 077 per år.

Første visepresident har en tilleggsgodtgjørelse på 14 prosent, øvrige visepresidenter og komitéledere har en tilleggsgodtgjørelse på 7 prosent, regnet av den faste godtgjørelsen.

Regjeringsmedlemmenes godtgjørelse er kr 1 580 186.

Les mer i lov om godtgjørelse for stortingsrepresentanter (stortingsgodtgjørelsesloven).

Se oversikt over representantenes lønnsutvikling over tid.

Nivået på godtgjørelsene

Stortingets presidentskap besluttet 18. juni 2020 å nedsette et utvalg som skulle utrede felles prinsipper for godtgjøring til politikere på alle forvaltningsnivåer. I rapporten fra utvalget –Dokument 20 (2020–2021) – står det blant annet følgende under «Prinsipper for fastsettelse av godtgjøring til folkevalgte»:

«Utvalget mener at godtgjøringene i seg selv ikke er eller bør være en avgjørende motivasjonsfaktor for å stille til valg. Godtgjøringene må imidlertid ikke være så lave at det hindrer en bred og god rekruttering til ombudene som folkevalgte, eller at det sås tvil om de folkevalgtes uavhengighet. Det er dermed et viktig prinsipp at godtgjøringene sikrer at alle kan være folkevalgte uavhengig av økonomisk bakgrunn. Samlet sett mener utvalget at godtgjøringene derfor må ligge på et relativt høyt nivå, og klart over gjennomsnittlig lønnsinntekt i samfunnet, og mener det er tilfelle i dag.»

«Etter vedtak i Stortinget er prinsippene førende for Stortingets godtgjøringsutvalg», står det i innstillingen fra godtgjøringsutvalget i 2022 (pdf).

Feriepenger

Ordningen med feriepenger til stortingsrepresentanter som fratrer i forbindelse med valg avvikles med virkning fra 1. januar 2024. Det innebærer at representanter som fratrer ved stortingsvalget i 2025 ikke vil få utbetalt feriepenger i januar 2026. 

Avvikling av feriepengeordningen for fast møtende vararepresentanter som fratrer i perioden mellom 1. juli og 31. desember, vil gjelde fra 1. juli 2025. Det vil si at fast møtende vararepresentanter som fratrer etter 1. juli 2025, ikke vil få utbetalt feriepenger ved fratreden. For de som fratrer før dette, vil dagens ordning gjelde. 

Foreløpig videreføres også ordningen med feriepenger for innkalte vararepresentanter og fast møtende vararepresentanter som fratrer i perioden mellom 1. januar og 30. juni. Disse får feriepenger på siste ordinære utbetalingsdag før avbrytelse av Stortingets forhandlinger i juni. Feriepengegrunnlaget beregnes på grunnlag av den mottatte godtgjørelsen i foregående kalenderår.

Godtgjørelse under permisjon

Representantene kan søke presidentskapet om permisjon, blant annet ved sykdom. Se Stortingets forretningsorden, § 5.

Under permisjon fra Stortinget beholder representantene godtgjørelsen i inntil 14 dager, med mindre de takker nei til dette.

Les mer i stortingsgodtgjørelsesloven § 7 om mulighetene for å få beholdt godtgjørelsen ved permisjon som varer mer enn 14 dager.

Sist oppdatert: 21.12.2023 13:30
: