Skriftleg spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:803 (2020-2021)
Innlevert: 18.12.2020
Sendt: 18.12.2020
Svart på: 07.01.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): På hvilken måte beregner regjeringen sine smittetall og hvilke vurderinger ligger bak måten de presenteres på?

Grunngiving

Solberg påpekte at 10 prosent av koronasmitten kan knyttes til importsmitte, men at gjestearbeidere bare representerte 38 prosent av denne andelen.
– Det betyr 3,8 prosent av smittetilfellene. Hovedsmitteutviklingen var ikke gjestearbeidere, sa Solberg.
Dette er svært lave tall, sammenlignet med hvordan helsemyndighetene beskriver importsmitten som et problem.
I slutten av november i år, fikk Helsedirektoratet og FHI i oppdrag fra helseministeren å fremskaffe informasjon om importsmitte og risikobildet ved importsmitte generelt og slik situasjonen er nå. Der skriver de at:

«importsmitte, særlig fra utenlandske arbeidstakere, i løpet av få måneder spredt seg til alle deler av landet».

Videre:

«I Norge er det først og fremst gjestearbeidere og innvandrere som har besøkt hjemlandet, som har forårsaket importsmitte de siste månedene. Dette er til gjengjeld blitt et økende problem etter hvert som smitten i disse landene har økt».

FHI trekker også frem den store usikkerheten som er knyttet til hvor folk smittes.

«Sekundær spredning i lokalsamfunnet fra utbrudd blant gjestarbeiderne og andre personer smittet i utlandet er krevende å estimere.»

Det er relevant for Stortinget å vite i hvilken grad regjeringen tar høyde for all usikkerheten i sin relativt skråsikre presentasjon av at importsmitte ikke skyldes gjestearbeidere og deres unntak fra karanteneplikten. Det er oppsiktsvekkende hvis regjeringen presenterer et minimumstall som sannheten, sett i lys av den strategien landet har for øvrig.
Det er en viktig presisering hvorvidt en som nylig har ankommet Gardermoen smitter en annen, som deretter smitter øvrige i sin husstand. Hvis man er fem personer, er det betimelig å spørre hvordan regjeringen og helseministeren teller. Er det da 20 % eller 100 % som kan knyttes til importsmitte.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Regjeringen baserer seg på statistikk samlet inn av Folkehelseinstituttet. Data om alle i Norge med covid-smitte i registreres Meldesystemet for Smittsomme sykdommer (MSIS). Innmelding til registeret er obligatorisk for både behandlende lege og laboratorier. Fra MSIS kan man blant annet hente informasjon om smittested. I tillegg innhenter FHI erfaringsbasert kunnskap via det Nasjonale Smittesporingsteamet om utbrudd hvor det er et samarbeid mellom utbruddskommunen og FHI.
Blant tilfellene meldt til MSIS per 21.12.2020 var ca. 10 % meldt smittet i utlandet, og denne andelen har variert gjennom høsten. Det var manglende informasjon om smitteland for ca. 30 % av tilfellene. Blant de som er kjent smittet i utlandet utgjør arbeidsinnvandring ca. 14%, men tallet er noe usikkert da det er ikke kjent hvordan den enkelte lege tolker variabelen. Omtrent 3,5 % av alle smittede var arbeidsinnvandrere, men dette sier ikke noe om hvor vedkommende er smittet.
Data samlet inn av det Nasjonale Smittesporingsteamet viste en økning i løpet av høsten i antall utbrudd knyttet til utenlandsk arbeidskraft. Fra juni til slutten av november ble det registrert i underkant av 300 utbrudd i Norge totalt, hvorav ca. 13 % kunne knyttes til importsmitte. Av disse hadde ca. 38 % tilknytning til gjestarbeidere, og utgjorde ca. 58 % av smittetilfellene. Det er ikke alltid kjent hvorvidt gjestearbeidere har blitt smittet før eller etter ankomst Norge.
MSIS registrerer ikke hvorvidt en person som er smittet i utlandet har smittet videre til andre. Dermed registreres heller ikke omfang av nye tilfeller som kan knyttes til personer smittet i utlandet.
Regjeringen har fokus på importsmitte som årsak til smitte i Norge. Til tross for noe usikkerhet knyttet til tallene er det kjent at de fleste land har høyere smittepress enn Norge. Mange tiltak er derfor iverksatt for å hindre at smitte fra utlandet får spre seg i Norge.