Ingvild Kjerkol (A): På hvilken måte beregner regjeringen sine smittetall og hvilke vurderinger ligger bak måten de presenteres på?
Begrunnelse
Solberg påpekte at 10 prosent av koronasmitten kan knyttes til importsmitte, men at gjestearbeidere bare representerte 38 prosent av denne andelen.
– Det betyr 3,8 prosent av smittetilfellene. Hovedsmitteutviklingen var ikke gjestearbeidere, sa Solberg.
Dette er svært lave tall, sammenlignet med hvordan helsemyndighetene beskriver importsmitten som et problem.
I slutten av november i år, fikk Helsedirektoratet og FHI i oppdrag fra helseministeren å fremskaffe informasjon om importsmitte og risikobildet ved importsmitte generelt og slik situasjonen er nå. Der skriver de at:
«importsmitte, særlig fra utenlandske arbeidstakere, i løpet av få måneder spredt seg til alle deler av landet».
Videre:
«I Norge er det først og fremst gjestearbeidere og innvandrere som har besøkt hjemlandet, som har forårsaket importsmitte de siste månedene. Dette er til gjengjeld blitt et økende problem etter hvert som smitten i disse landene har økt».
FHI trekker også frem den store usikkerheten som er knyttet til hvor folk smittes.
«Sekundær spredning i lokalsamfunnet fra utbrudd blant gjestarbeiderne og andre personer smittet i utlandet er krevende å estimere.»
Det er relevant for Stortinget å vite i hvilken grad regjeringen tar høyde for all usikkerheten i sin relativt skråsikre presentasjon av at importsmitte ikke skyldes gjestearbeidere og deres unntak fra karanteneplikten. Det er oppsiktsvekkende hvis regjeringen presenterer et minimumstall som sannheten, sett i lys av den strategien landet har for øvrig.
Det er en viktig presisering hvorvidt en som nylig har ankommet Gardermoen smitter en annen, som deretter smitter øvrige i sin husstand. Hvis man er fem personer, er det betimelig å spørre hvordan regjeringen og helseministeren teller. Er det da 20 % eller 100 % som kan knyttes til importsmitte.