Skriftleg spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2428 (2020-2021)
Innlevert: 11.06.2021
Sendt: 11.06.2021
Svart på: 21.06.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): I foretaksmøte avgjøres snart utvikling av Sykehuset Innlandet, blant annet ny struktur og kapasitet. Norske sjukehus har opp mot 95 % belegg, mens anbefalingen fra Statens helsetilsyn, Legeforeningen og OECD er maksimalt 85 %. Hvor fornøyde pasientene er, behandling og infeksjonsrate kan ses i sammenheng med kapasitet.
Hvordan vil statsråden sikre kapasitet ved nye sykehus i Innlandet, hvor mange øvrige sykehusbygg og -tilbud bør fortsette å være i drift for å sikre innbyggerne et bedre og mer forsvarlig spesialisthelsetilbud?

Grunngiving

Viser til innlegg i Oppland Arbeiderblad 11. juni 2021 med tittel "Psykisk helse i akselerasjonens tidsalder".
Viser til at helseforetaket har fremskrevet sin aktivitet frem til 2040, der befolkningsveksten i opptaksområdet er beregnet til 9 % totalt og 55 prosent blant dem over 70 år i perioden frem mot 2040. Foretaket planlegger likevel ut fra en reduksjon i antallet somatiske døgnopphold på 0,7 %. Når det gjelder liggedøgn i somatikken, planlegges det for en reduksjon i antallet normaldøgn. Det planlegges en reduksjon i antall liggedøgn i psykiatrien på 21 %. Den planlagte reduksjonen er størst i barne- og ungdomspsykiatrien, hvor antall liggedøgn forventes redusert med 28 %.
Da sykehusene Ahus og Kalnes ble planlagt, bygget og satt i drift, var det underkapasitet. Denne tabben bør ikke gjentas. Reduksjon i sengekapasitet kombinert med forventet aldrende befolkning rimer ikke for utvikling av spesialisthelsetjenesten i Innlandet. De fleste nye sykehusbygg som er ferdigstilt etter årtusenskiftet, har vært underdimensjonert allerede ved åpningen. Infeksjonsraten og hvor fornøyde pasientene er etter behandling, er det også grunn til å stille spørsmålstegn ved - all den tid nye sykehus og ny struktur blir presentert som det beste for pasientene.
Senterpartiet har fremmet forslag om å endre modellen for framskrivning av arealbehov for nye sykehusbygg – slik at denne bygger på faktisk demografisk og epidemiologisk utvikling snarere enn udokumenterte forventninger om effektivisering og oppgaveoverføringer til kommunene – samt å skille bevilgninger til drift fra bevilgninger til investering, slik at sykehusene selv må finansiere nødvendige nybygg ved å kutte i driften (Dokument 8:147 S (2019–2020), jf. Innst. 205 S (2020–2021).

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Alle norske sykehus planlegges med en beleggsprosent på 85 prosent. Helse Sør-Øst la tidligere til grunn en utnyttelsesgrad på 90 prosent for ordinære sengeplasser. I forbindelse med arbeidet med regional utviklingsplan, vedtok styret i Helse Sør-Øst RHF i 2018 at nye sykehusbyggprosjekter skal planlegges med en beleggesprosent på 85 prosent. En endring i beleggsprosent fra 90 til 85 prosent, innebærer at sykehusene planlegges med mer kapasitet enn tidligere. Dette gir større fleksibilitet bl.a. til å håndtere variasjon i belegg gjennom året.
Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserer årlig statistikk for beleggsprosent i norske sykehus (tabell 11209: Spesialisthelsetjenesten. Beleggsprosent, liggedager, sengedøgn og døgnplasser, etter tjenesteområde, statistikkvariabel og år). Sist oppdaterte statistikk viser at Sykehuset Innlandet i 2019 samlet sett hadde et belegg på 81 prosent beregnet med SSBs egen metode og 78 prosent beregnet med metoden OECD bruker. Forskjellen mellom de to metodene er at SSB beregner belegg ut fra aktive senger med bemanning, mens OECD-metoden beregner belegg ut fra antall bemannede og ubemannede døgnplasser i helseforetaket. Statistikken fra SSB viser at gjennomsnittlig belegg i spesialisthelsetjenesten i Norge i 2019 var 85 prosent beregnet med SSB-metoden og 80 prosent beregnet med OECD-metoden. Belegget varierer på tvers av helseforetak og sykehus. Sykehuset Innlandet har et relativt lavt belegg sammenlignet med det nasjonale gjennomsnittet.
I foretaksmøtet i Helse Sør-Øst RHF 15. juni 2021 ble det vedtatt at Mjøssykehuset skal lokaliseres til Moelv, at sykehuset i Lillehammer videreføres som et stort akuttsykehus, mens Elverum sykehus blir et elektivt sykehus, jf. styrevedtak i Helse Sør-Øst RHF i styresak 058-2021 Videreføring av planer for utviklingen av Sykehuset Innlandet HF. Som underlag til denne saken var det gjennomført en framskriving og beregning av framtidig kapasitetsbehov for Sykehuset Innlandet. Framskrivingen ble foretatt av Sykehusbygg og den nasjonale modellen for framskriving av aktivitet og kapasitetsbehov i sykehus er benyttet. Framskrivningsmodellen legger til grunn Statistisk sentralbyrås befolkningsprognose for middels vekst (MMMM-alternativet) og bygger på en kvalitativ vurdering av effekter knyttet til endring i sykdomsutvikling, medisinsk og teknologisk utvikling, endringer fra døgnbehandling til dagbehandling og poliklinikk m.m. Framskrivningen er også i tråd med føringer gitt av det regionale helseforetaket i Regional utviklingsplan 2035 for Helse Sør-Øst.
Den nasjonale modellen for framskriving av aktivitet og kapasitetsbehov i sykehus er videreutviklet over mange år og er viktig som støtte for arbeidet med å sørge for tilstrekkelig kapasitet ved sykehusene. Regjeringen har i Nasjonal helse- og sykehusplan 2020–2023 (Meld. St. 7) foreslått tiltak for å etablere bedre kunnskap om befolkningens fremtidige behov for psykiske helsetjenester, som grunnlag for vurdering av kapasitetsbehov og egnet organisering. De regionale helseforetakene har i den forbindelse fått i oppdrag å videreutvikle framskrivningsmodellen innenfor virksomhetsområdet psykisk helsevern i samarbeid med øvrige aktører i sektoren. Videre har de regionale helseforetakene også fått oppdrag om å videreutvikle framskrivningsmodellen generelt sett.
Jeg mener at vedtatt sykehusstruktur for Innlandet vil legge til rette for at Sykehuset Innlandet vil få gode og tilgjengelige spesialisthelsetjenester også i fremtiden. Det neste steget i videreutviklingen av Sykehuset Innlandet er konseptfasen. Helse Sør-Øst RHF vil som del av konseptfasen også gjennomføre en oppdatering av framskrivning av kapasitet.