Skriftleg spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2850 (2022-2023)
Innlevert: 11.08.2023
Sendt: 14.08.2023
Svart på: 22.08.2023 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Hva vil regjeringen gjøre for å støtte den pakistanske befolkningens demokratiske rettigheter og at alle partier skal kunne delta i det kommende valget; vil regjeringen fordømme menneskerettighetsbrudd og angrep på ytringsfriheten i Pakistan og illegitim utenlandsk innblanding i forbindelse med avsettelsen av landets statsminister?

Grunngiving

I april 2022 ble Pakistans daværende statsminister Imran Khan avsatt gjennom et mistillitsvotum under uklare omstendigheter. Siden har landets nye myndigheter gått i klart antidemokratisk retning. Tusenvis av opposisjonelle er arrestert, ytringsfriheten er kraftig innskrenket, kritikk av militæret er kriminalisert og uavhengig journalistikk forfølges. Khan ble skutt og skadet i drapsforsøk og ble siden arrestert, dømt til fengsel og nektet deltakelse i det kommende valget etter en rettsprosess mange anser som politisk motivert. Aftenposten uttrykker i dag i en lederartikkel bekymring over utviklingen i Pakistan og fastslår at dommen mot Khan ikke er en «seier for verken demokratiet eller rettsstaten i Pakistan» og at «Det er for mye som tyder på at destruktive krefter har vært i spill».
I tillegg til de interne maktfaktorer som Hæren, som Aftenposten viser til, har Khan anklaget USA for å bidra til å felle ham som statsminister. Dette har amerikanske myndigheter benektet. 9. august offentliggjorde imidlertid amerikanske The Intercept et lekket ambassadedokument om et møte mellom Pakistans ambassadør i USA og USAs utenriksdepartement som skal bevise at USAs myndigheter utøvde press for å avsette Khan.
14. august er Pakistans uavhengighetsdag. Spørsmålsstiller støtter den pakistanske befolkningens demokratiske rett til selv til å velge sine ledere og sin politikk uten innblanding fra stormakter og mener den norske regjeringen bør gjøre det samme.

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: Pakistan er inne i en periode med betydelige politiske, økonomiske og sikkerhetsmessige utfordringer. Flommen i fjor sommer la press på begrensede ressurser og bidro til å forsterke en rekke negative utviklingstrekk.
Det er i denne krevende konteksten Pakistan forbereder seg på å avholde valg. En ny midlertidig statsminister, Anwar-ul-Haq Kakar, ble tatt i ed 14. august. Statsministerens oppgave er å lede et forretningsministerium mens Pakistans uavhengige valgkommisjon forbereder og gjennomfører valget. Det er foreløpig ikke fastsatt dato for valget.
Vi følger utviklingen i Pakistan tett. Styrking av menneskerettigheter og demokratiets stilling er en grunnstein i regjeringens utenrikspolitikk. Dette gjelder også i vårt forhold til Pakistan. Dette er et langsiktig arbeid Norge vil fortsette i dialog med pakistanske myndigheter, organisasjoner og utsatte grupper i det pakistanske samfunnet.
Ytringsfrihet er ett særlig prioritert område i dette arbeidet. Vi har tatt opp våre bekymringer for menneskerettighetssituasjonen i flere møter på politisk nivå så langt i år. Vi holder fortløpende kontakt med journalister, MR-forsvarere og andre grupper som jobber med ytringsfrihet eller opplever begrensninger på sin ytringsfrihet i Pakistan. Vi tar også opp utfordringer for ytringsfriheten i Pakistan i multilaterale sammenhenger, senest under landhøringen av Pakistan i FNs menneskerettighetsråd tidligere i år.
Pakistanske politiske partier er unisone i å uttrykke en forventning om at det må avholdes frie og rettferdige valg iht. den pakistanske grunnloven. Toneangivende pakistanske politikere har vært tydelige på at alle politiske partier bør gis anledning til å delta i valget. Vi deler disse forventningene. Fastsettelsen av en dato for valget vil være et viktig signal om at prosessen går fremover.
Når det gjelder pågående prosesser i det pakistanske rettsvesenet knyttet til enkeltpolitikere er dette forhold det ikke er naturlig for Norge å ta stilling til. Det samme gjelder de interne politiske og juridiske prosessene i Pakistan som ledet frem til skiftet av statsminister i mars 2022. Vi er for øvrig ikke kjent med utenlandsk innblanding i disse prosessene.