Bjørnar Moxnes (R): Hva vil regjeringen gjøre for å støtte den pakistanske befolkningens demokratiske rettigheter og at alle partier skal kunne delta i det kommende valget; vil regjeringen fordømme menneskerettighetsbrudd og angrep på ytringsfriheten i Pakistan og illegitim utenlandsk innblanding i forbindelse med avsettelsen av landets statsminister?
Begrunnelse
I april 2022 ble Pakistans daværende statsminister Imran Khan avsatt gjennom et mistillitsvotum under uklare omstendigheter. Siden har landets nye myndigheter gått i klart antidemokratisk retning. Tusenvis av opposisjonelle er arrestert, ytringsfriheten er kraftig innskrenket, kritikk av militæret er kriminalisert og uavhengig journalistikk forfølges. Khan ble skutt og skadet i drapsforsøk og ble siden arrestert, dømt til fengsel og nektet deltakelse i det kommende valget etter en rettsprosess mange anser som politisk motivert. Aftenposten uttrykker i dag i en lederartikkel bekymring over utviklingen i Pakistan og fastslår at dommen mot Khan ikke er en «seier for verken demokratiet eller rettsstaten i Pakistan» og at «Det er for mye som tyder på at destruktive krefter har vært i spill».
I tillegg til de interne maktfaktorer som Hæren, som Aftenposten viser til, har Khan anklaget USA for å bidra til å felle ham som statsminister. Dette har amerikanske myndigheter benektet. 9. august offentliggjorde imidlertid amerikanske The Intercept et lekket ambassadedokument om et møte mellom Pakistans ambassadør i USA og USAs utenriksdepartement som skal bevise at USAs myndigheter utøvde press for å avsette Khan.
14. august er Pakistans uavhengighetsdag. Spørsmålsstiller støtter den pakistanske befolkningens demokratiske rett til selv til å velge sine ledere og sin politikk uten innblanding fra stormakter og mener den norske regjeringen bør gjøre det samme.