Skriftleg spørsmål fra Anna Molberg (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:444 (2023-2024)
Innlevert: 15.11.2023
Sendt: 15.11.2023
Svart på: 22.11.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Anna Molberg (H)

Spørsmål

Anna Molberg (H): Mener statsråden det er behov for en lovmessig endring av hvem som kan regnes som tillitsvalgt i innleietilfellene, eller vil statsråden fortsatt stå ved departementets tidligere forståelse av tillitsvalgtbegrepet i disse tilfellene?

Grunngiving

Uenigheten rundt hvem som skal regnes som tillitsvalgt ved inngåelse av innleieavtale fortsetter. Den forrige arbeids- og inkluderingsministeren har i tidligere svar vist til at det ikke stilles krav om at avtale om innleie må inngås med en fagforeningstillitsvalgt eller at den tillitsvalgte må være organisert i fagforeningen som har inngått tariffavtalen. Dette er i tråd med gjeldende rett som slår fast at tillitsvalgtbegrepet kan omfatte andre valgte representanter for arbeidstakere som ikke er fagforeningsmedlemmer, jf. Stein Evju, Arbeidsrett og arbeidsliv, bind 11, hefte 3/2005 fra s. 175 og Ot.prp.nr.49 (2004-2005) s. 121 og 340. Dette støttes også av Haavind-advokatene Sten Foyn og Lars Kokkvold som i en artikkel i Rett24 mener de nye innleiereglene må forstås slik at «tillitsvalgte» kan representere de ansatte uavhengig av om disse tilhører en fagforening eller ikke. LO er som kjent uenige i dette og LOs advokat Andreas van den Heuvel skriver i brev til tidligere statsråd at kun arbeidstaker som er tillitsvalgt i fagforening som er part i tariffavtalen, har kompetanse til å inngå avtale om innleie. Selskapet Kaefer Energy har ifølge tidsskriftet Fri Fagbevegelse inngått avtale om innleie med verneombudet på arbeidsplassen. Representant for Fellesforbundet sier til Fri Fagbevegelse at:

«Om initiativet til Kaefer-leiinga er innafor, må regjeringa gjere eit hastearbeid for å tette smottholet. Elles forsvinn heile meininga med lovendringa».

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Skjerpingen av bestemmelsen i 2019 – med krav om at virksomhetene må ha tariffavtale med fagforening med innstillingsrett – innebar en betydelig styrking av fagforeningenes rolle og det organiserte arbeidslivet. Intensjonen bak lovendringen var å sikre at avtaleadgangen forbeholdes virksomheter med tariffavtale på høyt nivå. Det var aldri intensjonen å legge til rette for at fagforeningstillitsvalgte bevisst skulle forbigås i tariffbundne bedrifter.
For øvrig viser jeg til mitt svar på spørsmål i forbindelse med representantforslag 251 S (2022-2023) 14. november 2023, hvor jeg uttalte at jeg er opptatt av at regelverket ikke misbrukes eller omgås, og vil følge nøye med på utviklingen og praksis på dette området. Videre at jeg over nyttår vil invitere partene i arbeidslivet til et møte for å diskutere praktiseringen av bestemmelsen, samspillet mellom lovens bestemmelser og tariffavtalene og eventuelle behov for presiseringer.