Skriftleg spørsmål fra Guri Melby (V) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:829 (2023-2024)
Innlevert: 04.01.2024
Sendt: 05.01.2024
Svart på: 19.01.2024 av utenriksminister Espen Barth Eide

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): Vil regjeringen fraråde handel, ressursutnyttelse og andre former for næringsvirksomhet på ulovlig okkupert palestinske områder, som ikke er i samsvar med palestinernes interesser og som følgelig kan bidra til brudd på folkeretten?

Grunngiving

Siden Israel startet sin krigføring mot Hamas etter det grufulle terrorangrepet 7. oktober, har over 20 000 mennesker blitt drept i Gaza, deriblant over 8 000 uskyldige og forsvarsløse barn. Barn som ikke har gjort noe galt, og ikke selv kan forsvare seg eller komme seg unna. For 2,3 millioner mennesker er regelrett innesperret på en bitteliten stripe til å fortsatt bli straffet av staten Israel. Sykehus og skoler har blitt bombet, store deler av Gaza er lagt i ruiner, livsnødvendig nødhjelp kommer ikke inn.
Samtidig har Israel over tid har drevet en ulovlig bosettingspolitikk på okkupert palestinsk territorium på Vest-bredden og i Øst-Jerusalem. Alle de israelske bosettingene på den okkuperte Vestbredden og Øst-Jerusalem er etablert i strid med folkeretten. De ulovlige bosetningene er direkte i strid med målet om en tostatsløsning, og må opphøre. Unicefs informerte 28.12 om at aldri før har flere barn blitt drept på Vestbredden og at israelske raid på det okkuperte Vestbredden har også økt gjennom hele 2023, og særlig siden 7.10.
I internasjonal sammenheng gjør heldigvis Norge mye for å blant annet fordømme alle angrep på sivile og arbeide for våpenhvile, men Norge kan og bør gjøre mer.
På nåværende tidspunkt ikke foreligger det ikke noe rettslig bindende forbud mot eksport og næringsvirksomhet rettet mot Palestina, og heller ikke FN-sanksjoner eller restriktive tiltak fra EUs side som innebærer eksportrestriksjoner eller andre former for restriksjoner knyttet til næringsvirksomhet. Dette er imidlertid også tilfellet når det gjelder det marokkansk-okkuperte Vest-Sahara. Til forskjell fra når det gjelder Palestina, har imidlertid Norge siden 2007 – og under vekslende regjeringer – operert med en generell fraråding mot handel, ressursutnyttelse og andre former for næringsvirksomhet som ikke er i samsvar med saharawienes interesser og følgelig kan bidra til brudd på folkeretten. Undertegnede mener det er gode grunner til at det bør være prinsipiell likhet mellom hvordan Norge forholder seg til folkerettsstridig okkuperte områder i ulike deler av verden, og at en slik fraråding også bør utarbeides for, blant annet, ulovlig okkuperte områder i Palestina. En slik praksis vil også kunne bidra til forutsigbarhet og likebehandling i norsk utenrikspolitikk.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Jeg deler representantens dype bekymring for situasjonen i Gaza, som ikke kan omtales som annet enn katastrofal for sivilbefolkningen. Altfor mange sivile er drept og FN melder om overhengende fare for hungersnød i Gaza. Kombinasjonen av matmangel og elendige hygieneforhold gir grobunn for spredning av smittsomme sykdommer. Med et helsesystem i kollaps kan dette få katastrofale konsekvenser. Regjeringen har derfor vært klar på at kamphandlingene må stanse.
Jeg er også svært bekymret for sikkerhetssituasjonen på Vestbredden. Situasjonen er svært anspent med skjerpede bevegelsesrestriksjoner, økt bosettervold, fordrivelser av et stort antall palestinere og voldelige sammenstøt mellom palestinere og israelske sikkerhetsstyrker. 
 Regjeringen har i lang tid vært tydelig på at den israelske bosettingspolitikken på okkupert land er i strid med folkeretten og må opphøre. Dette er slått fast i en rekke resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd, inkludert i resolusjon 2334 (2016). Regjeringen har derfor gitt klart uttrykk for at Israel på det grunnlag må trekke seg ut av eksisterende bosetninger og stanse utbyggingen av nye. Norge har også vært klare på våre posisjoner knyttet til utkastelser, husrivninger og bosettervold. Regjeringen besluttet i 2022 å skjerpe skillet mellom produkter produsert i ulovlige israelske bosettinger på okkuperte områder og produkter produsert i Israel, ved å presisere at førstnevnte varer skal merkes.  
Norge deltar aktivt i diskusjoner med andre likesinnede land om hvordan vi best kan utøve påtrykk overfor Israel knyttet til bosetningene. Vi mener at vi er best tjent med å samarbeide med andre land, siden eventuelle tiltak vil ha størst effekt dersom de oppnår bred tilslutning. Det er ingenting som per i dag tyder på at andre land vurderer økonomiske virkemidler. Vi vurderer situasjonen fortløpende og vil fortsette å engasjere oss i diskusjoner med andre likesinnede land om mulige tiltak knyttet til de ulovlige bosetningene. Vi vil også fortsette å kommunisere tydelige budskap til israelske myndigheter knyttet til bosetningspolitikken.