4. Høstsesjonen, 119. konferanse i Genève

Sesjonen fant sted i Genève 13.–15. oktober. Fra Stortinget deltok fem representanter. Temaene for diskusjonene i de tre komiteene var ikke-spredning av atomvåpen, klimaendringer og ytringsfrihet. I tråd med reformer vedtatt året før var dette å regne som en foreløpig debatt som peker fram mot neste års hovedsesjon. Tematikken vil der bli gjenstand for grundig behandling som skal munne ut i resolusjoner. Sesjonen hadde en egen debatt om finanskrisen hvor det ble brakt til torgs svært ulike synspunkter om dens årsaker og hvordan man kan få verdensøkonomien på rett kjøl. Det var enighet om at krisen vil ramme svake grupper sterkest.

Komiteen for FN-saker avholdt møte under sesjonen. Møtet ble ledet av Finn Martin Vallersnes, som leder komiteens rådgivende gruppe. Presentasjonen av gruppens rapport etter et feltbesøk til Tanzania i september sto sentralt. Et hovedmål under besøket var å vurdere fremdriften i arbeidet med FN-reformen om å "levere som én" på landnivå, og i hvilken grad parlamentet er involvert i denne viktige prosessen. I rapporten konkluderes det med at reformarbeidet har tatt viktige skritt framover, men at parlamentets involvering og medvirkning er utilfredsstillende. Det foreslås flere tiltak for å rette opp dette og øke nasjonalforsamlingens involvering i FNs virksomhet i landet og i anvendelsen av bistandsmidler.

FN-komiteen og dens rådgivende gruppe har holdt et høyt aktivitetsnivå gjennom 2008, og deres arbeid følges med betydelig interesse i IPU da de anses som viktige i arbeidet med å bringe IPU og FN tettere hverandre og mobilisere parlamentarisk støtte for FNs virksomhet. Det høye aktivitetsnivået ventes å fortsette.

I tråd med beslutninger tatt under vårsesjonen hadde eksekutivkomiteen forberedt en endring i IPUs statutter som åpnet for at de palestinske selvstyremyndighetene kunne få fullt medlemskap. Dette ble vedtatt med stort flertall og banet vei for å ta opp Palestinas parlament som fullt medlem. I beslutningen om opptak heter det at Det palestinske nasjonale råd (PNC) skal fasilitere den palestinske deltakelsen i IPU så lenge Den palestinske lovgivende forsamling (PLC) er forhindret fra å utøve sin virksomhet.

Under sesjonen ble det holdt valg på IPUs president. The-Ben Gurirab, som er parlamentspresident i Namibia og har mangeårig internasjonal erfaring, ble valgt til ny president for tre år.