1. Valg av prosjektemne

Formålet med utvalgets kontroll er etter kontrollovenLov 3. februar 1995 nr. 7 om kontroll med etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (kontrolloven). § 2 «å klarlegge om og forebygge at det øves urett mot noen, herunder påse at det ikke nyttes mer inngripende midler enn det som er nødvendig etter forholdene, og at tjenestene respekterer menneskerettighetene», samt at de «ikke utilbørlig skader samfunnslivet». Utvalget skal også kontrollere at virksomheten holdes innenfor tjenestenes legale rammeverk. Under inspeksjoner i PST kontrollerer utvalget særlig om det rettslige grunnlaget for behandling av opplysninger om enkeltpersoner er til stede.

PST-instruksen § 15 forbyr registrering av personer kun på bakgrunn av blant annet en persons politiske eller religiøse overbevisning, og setter dermed begrensninger for hvilke personer tjenesten har rettslig grunnlag for å overvåke i forebyggende øyemed. Der tjenesten følger med på medlemmer av politiske eller religiøse miljøer som det i utgangspunktet kan være relevant for PST å overvåke, vil overvåking av deler av miljøet kunne reise spørsmål om forholdet til instruksens § 15.

Utvalget har ved flere anledninger stilt spørsmål til PST om grunnlaget for å registrere personer som har en perifer tilknytning til miljøer som tjenesten overvåker i forebyggende øyemed. I enkelte tilfeller har tjenesten erkjent at behandlingen av opplysninger om enkeltpersoner har vært i strid med PST-instruksen § 15.

Utvalgets kontroll med tjenestens arbeidsregister Smart er stikkprøvebasert. Utvalget har ikke tidligere gjennomført systematiske undersøkelser av PSTs registreringer av hele eller deler av enkeltmiljøer som tjenesten følger med på. Gjennom dette prosjektet har utvalget ønsket å undersøke PSTs registreringspraksis i to utvalgte muslimske miljøer som utvalget under inspeksjoner har sett det har vært mange arbeidsregistreringer knyttet til. Prosjektet har muliggjort grundig og systematisk undersøkelse og sammenligning av et omfattende antall registreringer knyttet til de to miljøene. Utvalget har gjennom undersøkelsen fått mer inngående kjennskap til PSTs registreringspraksis innenfor området «politisk motivert vold – ekstrem islamisme».

Av hensyn til tjenestens kilder og forebyggende arbeid på området er utvalget forhindret fra å omtale konkret hvilke miljøer og personer rapporten omhandler.

2. Prosjektets formål

Formålet med prosjektet har vært å undersøke om tjenestens registrering av opplysninger om personer tilknyttet de to miljøene er innenfor regelverket.

Blant problemstillingene utvalget har ønsket å undersøke, er hvilken tilknytning en person må ha til et miljø av begrunnet interesse for PST for at det skal være lovlig for PST å registrere vedkommende i sitt arbeidsregister.

Utvalget har avgrenset undersøkelsen på enkelte punkter, for å gjøre materialet overkommelig. Arbeidet har vært ressurskrevende, men det har vist seg nyttig å gjennomføre en systematisk undersøkelse der problemstillingene knyttet til PSTs registreringspraksis settes inn i en større sammenheng. Utvalget vil forsøke å dra nytte av de erfaringer som her er gjort i arbeidet med å tilrettelegge for en forbedret kontroll med PSTs behandling av personopplysninger.

3. Gjennomføringen av prosjektet

3.1 Undersøkelsesmetode

Det ble først gjort innledende søk etter ulike muslimske miljøer i tjenestens arbeidsregister Smart. Utvalgets søk var på dette stadiet ikke innrettet mot enkeltpersoner.

De innledende søkene ga treff på flere aktuelle miljøer. Søkene ga ingen umiddelbar informasjon om hvor mange personer PST hadde registrert med tilknytning til de ulike miljøene. Enkelte miljøer var registrert med flere hundre tilknyttede arbeidsregistreringerEn arbeidsregistrering er en «etterretningshendelse» i arbeidsregisteret, og kan omhandle opplysninger om én eller flere personer, grupper, miljøer osv. Arbeidsregistreringene på de utvalgte miljøene som objekter, gir ikke nødvendigvis uttømmende opplysninger om hva PST har behandlet av opplysninger om personene som er omhandlet i arbeidsregistreringene på miljøene. Enhver som omhandles i en arbeidsregistrering skal være opprettet som et selvstendig objekt i arbeidsregisteret. Hver person kan ha én eller flere arbeidsregistreringer knyttet til seg, som ikke alle behøver ha etterretningsmessig tilknytning til de aktuelle miljøene som har vært undersøkt her. For å undersøke hvilke opplysninger PST har behandlet om de enkelte personene som er knyttet til miljøene, måtte utvalget også søke opp enkeltpersonene i Smart for å undersøke hva PST har registrert om dem. Det var derfor ikke tilstrekkelig å søke bare på miljøene. . Utvalget plukket ut to miljøer for nærmere undersøkelse, fordi det også tidligere hadde sett at det var et stort antall arbeidsregistreringer knyttet til disse miljøene. Utvalget ba PST om å oversende fullstendige utskrifter av alle arbeidsregistreringene som var registrert på disse for nærmere gjennomgang. Samtlige arbeidsregistreringer ble deretter gjennomgått og analysert.

For å få en nødvendig oversikt over registreringsomfanget, og for å kunne vurdere grunnlaget for PSTs overvåking av enkeltpersoner med tilknytning til miljøene, er det gjennomført søk på flere hundre enkeltpersoner i arbeidsregisteret.

Utvalget har også sett på en rekke forebyggende saker som PST har opprettet mot personer i de to miljøene. Hovedtyngden er likevel lagt på PSTs registreringer utenfor forebyggende saker og etterforskingssaker.

På grunn av det omfattende skriftlige materialet (utskrifter fra arbeidsregisteret) har ikke utvalget funnet grunn til å ha samtaler med ansatte i tjenesten eller å stille skriftlige spørsmål til tjenesten underveis i prosjektarbeidet. Slike undersøkelsesformer kunne vært egnet til å kaste lys over sider ved registreringspraksisen i PST som eventuelt ikke fremgår av det skriftlige materialet. Utvalget er imidlertid opptatt av at det skal være notoritet og skriftlighet knyttet til tjenestens overvåkingsvirksomhet, og har derfor funnet det riktig å vurdere PSTs overvåking av de to miljøene ut fra det skriftlige materialet utvalget har innhentet og undersøkt ved søk i tjenestens arkiver og registre.

3.2 Avgrensninger og ressursbruk

Utvalgets kontrolloppgave «omfatter ikke virksomhet som angår personer som ikke er bosatt i riket og organisasjoner som ikke har tilhold her, eller som angår utlendinger hvis opphold er knyttet til tjeneste for fremmed stat», jf. kontrollinstruksen § 4. Utvalget har derfor ikke undersøkt behandlingen av opplysninger om personer med tilknytning til de to miljøene som ikke er bosatt i Norge eller som hovedsakelig har tilknytning til utenlandske miljøer eller internasjonale forhold.

Prosjektgruppen i utvalgets sekretariat har bestått av to jurister og sekretariatsleder. Sekretariatet har underveis utarbeidet faglige statusoppdateringer til utvalget, der utvalget har kommet med innspill og tilbakemeldinger om fremdrift, styring, innhold, rapporteringsform mv. Viktige og prinsipielle problemstillinger har blitt løftet opp til diskusjon underveis.