7. Det parlamentariske østersjøsamarbeidet

Formålet med Det parlamentariske østersjøsamarbeidet (Baltic Sea Parliamentary Conference – BSPC) er å fremme den parlamentariske dialogen i østersjøregionen og påvirke regjeringene i utviklingen av østersjøsamarbeidet. Den første parlamentariske østersjøkonferansen ble holdt i 1991. Til den årlige konferansen inviteres elleve nasjonale parlament, elleve regionale parlament og fem internasjonale organisasjoner, samt en rekke sivilsamfunnsorganisasjoner. Jorodd Asphjell er Stortingets representant i BSPCs Standing Committee. Michael Tetzschner representerer Nordisk råd i komiteen.

Aktiviteten i BSPC har i 2020 vært preget av covid-19-pandemien. Litauen har hatt presidentskapet i 2020, og den 29. BSPC-sesjonen var planlagt i Vilnius, men ble arrangert digitalt 24. august. Konferansen hadde til tross for dette god deltakelse med over 150 deltakere. I resolusjonen fra den 29. BSPC ble regjeringene bl.a. oppfordret til samarbeid under covid-19-pandemien, jobbe for å begrense utslipp til Østersjøen, bevare biodiversitet og rydde opp i dumpet ammunisjon. Videre ble det lagt vekt på å styrke samarbeid om digital infrastruktur og jobbe for bedre integrasjon av migranter.

BSPC nedsatte en ny arbeidsgruppe som skal jobbe med biodiversitet og klimaendringer. Lene Westgaaard-Halle er Stortingets representant i arbeidsgruppen.