2. Rådets organisasjon

Nordisk råd har 87 valgte medlemmer fra landenes respektive parlamenter. Danmark, Finland, Norge og Sverige har 20 representanter hver. Danmarks representanter innbefatter to fra Færøyene og to fra Grønland, mens Finland har to representanter fra Åland. Island har syv representanter. Samarbeidet bygger på Helsingforsavtalen fra 1962 med senere endringer og rådets arbeidsordning.

Nordisk råds arbeid ledes av et presidium bestående av 15 av rådets medlemmer. Det politiske samarbeidet om konkrete saker skjer først og fremst i de nordiske partigruppene og i Nordisk råds fagutvalg: utvalget for velferd, utvalget for et bærekraftig Norden, utvalget for vekst og utvikling samt utvalget for kunnskap og kultur. Det øverste organet er plenarforsamlingen, som vedtar en rekke beslutninger på de årlige sesjonene og kommer med uttalelser til de nordiske regjeringene.

Nordisk ministerråd er et samarbeidsorgan for de nordiske landenes regjeringer. Ministerrådet arbeider for felles nordiske løsninger på områder hvor de nordiske landene kan oppnå større resultater ved å samarbeide enn ved å løse oppgavene hver for seg. Ministerrådet gjennomfører anbefalinger vedtatt av Nordisk råd, og fremmer forslag til beslutninger for Nordisk råd. Hvert år fremlegger ministerrådet en årsberetning og et budsjettforslag for det kommende året for Nordisk råd. Statsministrene har en ledende rolle og det overgripende ansvaret for det nordiske samarbeidet og møtes tre–fire ganger årlig. Formannskapslandet i Nordisk ministerråd har ansvar for møtene (Finland i 2021, Norge i 2022). Samarbeidsministrene har ansvaret for samordningen av nordiske samarbeidsspørsmål i regjeringen og er ansvarlige for behandlingen av det nordiske samarbeidsbudsjettet.

I 2021 var Jan Tore Sanner (H) nordisk samarbeidsminister frem til regjeringen Solberg gikk av 14. oktober. Deretter overtok Anne Beathe Tvinnereim (Sp) som nordisk samarbeidsminister i regjeringen Støre. Den norske delegasjonen har jevnlig kontakt med samarbeidsministeren.