4. Kap. 44 Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, over­våkings- og sikkerhetstjeneste

Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) er et permanent utvalg, opprettet i 1996. Utvalget har syv medlemmer som alle er valgt for fem år.

EOS-utvalget skal kontrollere både den sivile overvåkingstjenesten, den militære etterretningstjenesten og sikkerhetstjenesten (EOS-tjenestene). Kontrollutvalgets oppgaver er å føre regelmessig tilsyn med den virksomhet som tjenestene utfører, undersøke alle klager og på eget initiativ ta opp saker og forhold som utvalget ut fra formålet finner det riktig å behandle. Hovedformålet er å ivareta den enkeltes rettssikkerhet.

Dokument nr. 16 (2002-2003) - Årsmelding for 2002 fra EOS-utvalget - ble overlevert Stortinget 18. mars 2003.

Post 1 dekker godtgjørelse for utvalgets medlemmer, og honorar til sakkyndige og andre bistandspersoner samt lønnsutgifter for én kontormedarbeider. Sekretariatslederen er tilknyttet Sivilombudsmannens organisasjon, og lønnsutgiftene dekkes under kap. 43. Posten dekker videre kontorutgifter, reiseutgifter for utvalgets medlemmer og sekretariat, lokalleie mv. Enkelte fellestjenester, som regnskapsføring mv., blir utført av Stortingets administrasjon.

4.1 Komiteens merknader

Komiteen viser til at Stortingets presidentskap 22. oktober 2003 oversendte, i henhold til Stortingets forretningsordens § 28 femte ledd, brev fra EOS-utvalget vedrørende "Behov for opprettelse av ny stilling i EOS-utvalgets sekretariat - anmodning om økning av rammen i utvalgets budsjettforslag for 2004. Komiteen har i brev 12. november 2003 anmodet finanskomiteen om at foreslåtte bevilgning under kap. 44 post 1 Driftsutgifter økes fra kr 3 700 000 til kr 4 290 000, en økning på kr 590 000.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti foreslår en økning på kr 590 000 til en ny stilling som fagsekretær på fulltid innenfor IKT-området i EOS-utvalgets sekretariat.