2. Kap. 41/3041 Stortinget

Stortingets administrasjon har som hovedoppgave å bistå Stortinget i dets konstitusjonelle og administrative gjøremål, slik disse er nedfelt i Grunnloven, lov, stortingsvedtak og gjennom konstitusjonell praksis, og ellers på best mulig måte å legge forholdene til rette for stortingsrepresentantenes utøvelse av sine oppgaver.

Budsjettet omfatter den parlamentariske virksomheten, herunder Stortingets deltakelse i internasjonale parlamentarikerforsamlinger, øvrige reiser og stortingsrepresentantenes godtgjørelser. Budsjettet omfatter også den administrative drift av Stortinget.

Stortingets direktør er Stortingets øverste administrative leder og direkte underlagt Stortingets presidentskap. Administrasjonen er organisert i et konstitusjonelt kontor og fire avdelinger: Drifts- og serviceavdelingen, Forvaltningsavdelingen, Informasjons- og dokumentasjonsavdelingen og Internasjonal avdeling.

Det er en nedgang i budsjettforslaget for 2005 i forhold til 2004, mest som følge av at byggeaktiviteten kulminerer i 2004.

Kapittel 41 blir ikke tilført midler fra den sentrale lønnsreserven i staten, og det må følgelig legges inn en viss lønnsreserve i budsjettet.

Post 1 Driftsutgifter omfatter lønn og godtgjørelser for stortingsrepresentanter og ansatte, og utgifter til Stortingets kjøp av varer og tjenester samt utgifter til reiser og deltakelse i faste internasjonale parlamentarikerforsamlinger. Utgifter til trykking av Stortingets publikasjoner, drift av Stortingets bibliotek og arkiv, samt vedlikehold og drift av bygninger og Stortingets leiligheter inngår i denne posten. Det er ikke fremmet forslag om nye stillinger for 2005. Økningen skyldes blant annet ekstrakostnader i forbindelse med leie og drift av nye lokaler, stortingsvalg, sikkerhetstiltak, samt kostnader til arrangementer i forbindelse med 100-årsmarkeringen for unionsoppløsningen.

På post 21 Spesielle driftsutgifter er det ikke satt av penger på budsjettet for 2005. Bakgrunnen er at granskningskommisjonen for Mehamn-ulykken hadde frist for avgivelse av rapport 31. desember 2004. Etter henvendelse fra granskningskommisjonen vedtok Presidentskapet i møte 28. oktober 2004 å forlenge fristen for avgivelse av rapport til 1. mars 2005. Det ble lagt til grunn at arbeidet sluttføres med de bevilgede midler og overføring av ubrukte midler på inneværende års budsjett til 2005.

Post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold omhandler kjøp av teknisk utstyr, fornyelse og videreutbygging av Stortingets edb-anlegg, kjøp av kunst, ombyggingsarbeider og større vedlikeholdsarbeider mv. i stortingsbygningene. De omfattende byggearbeidene vil bli avsluttet i løpet av 2005.

Post 70 Tilskudd til partigruppene omfatter Stortingets tilskudd til partienes gruppesekretariater. Det gis et fast, felles grunntilskudd til hver partigruppe samt et tillegg per stortingsrepresentant.

Under kap. 3041 Stortinget budsjetteres blant annet salgsinntekter og leieinntekter. Salgsinntektene kommer stort sett fra kafeteriaene.

2.1 Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at det foreligger en reduksjon i driftsutgifter sammenliknet med vedtatt budsjett for 2004, og at denne reduksjonen hovedsakelig skyldes at byggeaktiviteten kulminerer. Komiteenviser til at den økte byggeaktiviteten i inneværende år skyldes arbeidet med å sikre stortingsrepresentantene bedre arbeidsvilkår, samt utviklingen av et opplevelsessenter som en viktig faktor i arbeidet med å legge til rette for økt demokratisk engasjement blant ungdom med sikte på bredere deltakelse i politiske fora.

Komiteen er kjent med at Riksrevisjonen har stilt spørsmål ved Stortingets anbuds- og kontrollrutiner i tilknytning til byggevirksomheten. Komiteen ber Stortingets presidentskap legge til rette for at Stortingets økonomireglement gir klare og presise føringer for faste rutiner i tilknytning til byggevirksomheten.

Komiteen viser til sine enstemmige merknader i Innst. S. nr. 10 (2003-2004) hvor Stortinget sluttet seg til understrekingen av betydningen av at Stortingets administrative ressurser koordineres og nyttes på en mest mulig effektiv måte.

Komiteen viser til viktigheten av at en til enhver tid søker å finne markedets beste og prismessig gunstigste tilbud når Stortinget inngår avtaler om kjøp av varer og tjenester, som for eksempel kjøp av reiser for ansatte og representanter.

Komiteen forutsetter at det holdes kontinuerlig fokus på effektiv drift tilpasset den fleksibilitet Stortinget til enhver tid må ha.