Brev fra Kultur- og kirkedepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 1. desember 2008

Vedrørende Aulestad

Den statlige eiendommen Aulestad – Bjørnstjerne og Karoline Bjørnsons hjem i Gausdal kommune forvaltes av Maihaugen. Anlegget har vært museum siden 1935.

Departementet mottok 25. oktober 2008 en oppdatert rapport fra Maihaugen om den bygningsmessige tilstanden samt en tiltaksplan for alle bygningene – hovedbygningen, låven, drengestua, folkestua, vognskjulet og stabburet. Det er åpenbart at man står overfor en krevende vedlikeholdssituasjon, og departementet er i løpende dialog med Maihaugen om nødvendige oppfølgingstiltak.

Vedrørende hovedhuset viser vi til omtale i St.prp. nr. 1 (2008-2009). Utbedringsarbeid er igangsatt, og det legges til grunn at bygningen skal være fullt rehabilitert innen våren 2010.

Situasjonen har imidlertid vist seg å være akutt også for folkestua, der Maihaugen har måttet gjennomføre pæling og annen refundamentering for å forebygge ytterligere alvorlige råteskader. På bakgrunn av oppdatert informasjon fra museet, vil Kultur- og kirkedepartementet allerede i 2008 stille til disposisjon 3,5 mill. kroner til arbeidene på folkestua. Midlene tas fra avsetningen av spillemidler til kulturbygg.

Av det ordinære driftstilskuddet til Maihaugen for 2009 vil ca. 5,6 mill. kroner være øremerket drift og vedlikehold av Aulestad og Bjerkebæk. Innenfor denne rammen vil noen midler kunne anvendes til presserende utbedringstiltak på Aulestad.

Det er et statlig økonomisk ansvar å sørge for at bygningene på Aulestad blir tilfredsstillende vedlikeholdt. I tillegg bør det gjøres investeringer for å legge til rette for ulike kulturaktiviteter i flere av bygningene, og til slike tiltak legger departementet til grunn at også kommunen, fylkeskommunen o.a. vil medvirke økonomisk.