8. Fordelsbeskatning på grunn av kostbesparelse

       I Ot.prp. nr. 21 (1991-1992) fremmet departementet forslag om endringer i skattleggingen av pendlere. Et av forslagene omhandlet forenklinger i satsstrukturen i takseringsreglene når det gjelder merutgifter ved arbeidsopphold utenfor hjemmet. Disse forenklinger gikk ut på at fordelen ved å ha hatt kostbesparelse i hjemmet og fradraget for merutgiften « småutgifter » (avis, telefon m.v.) skulle ses samlet og inkorporeres i samtlige pendlersatser for opphold på henholdsvis hotell, pensjonat og hybel/brakke.

       I proposisjonen la departementet til grunn at gjennomføringen av dette forslag først burde skje ved gjennomføring av forenklet og datastøttet selvangivelse i 1993.

       Når arbeidsgiver holder full kost eller dekker fulle kostutgifter, er kostbesparelsen i hjemmet allerede i dag i prinsippet skattepliktig fra første dag. Det er praktiske hensyn som har medført at Skattedirektoratets takseringsregler i en rekke år har fritatt kostbesparelse for de første 50 døgn fra beskatning i stor utstrekning. De praktiske hensyn har endret seg.

       På bakgrunn av Stortingets tilslutning til at det generelt bør regnes kostbesparelse i hjemmet fra første døgn, sammenholdt med den landsomfattende innføring av forenklet og datastøttet selvangivelse som vil få virkning fra inneværende inntektsår, lå det i utgangspunktet til rette for å kunne gjennomføre denne endringen med virkning allerede fra og med 1993, jf. de ovenfor refererte synspunkter i Ot.prp. nr. 21. Som følge av at denne endringen ikke er blitt gjort allment kjent for arbeidsgivere og arbeidstakere, slik at f.eks. forskuddstrekk m.v. kan tilpasses, vil imidlertid en ikrafttredelse for 1993 kunne ha uheldige sider. En legger derfor opp til å utsette ikrafttredelsen til inntektsåret 1994. Skattedirektoratet vil besørge kunngjøring av dette og endre sine takseringsregler på dette punkt først fra 1994.

Merknad frå komiteen

       Komiteen viser til brev til finanskomiteen frå finansministeren av 8. og 10. desember 1993. Desse skriva er tatt med som vedlegg til innstillinga.

       Fleirtalet i komiteen, alle unntatt medlemene frå Høgre og Framstegspartiet, viser til Innst.O.nr.46 (1991-1992). Fleirtalet konstaterer at Regjeringa har følgd opp ønsket om regelendring om skattlegging av fordel ved reduserte kostutgifter.

       Fleirtalet vil ut frå ei samla vurdering be om at det blir lagt til grunn ein praksis der skattlegging av fordel ved reduserte kostutgifter først blir rekna frå 25. reisedøgn.

       Fleirtalet viser til brev til finanskomiteen frå finansministeren av 8. og 10. desember 1993, der det blir poengtert at provenyanslaga er gjorde på usikkert grunnlag.

       Fleirtalet har dessutan merka seg at departementet vil gjennomgå anslaga på ny. Fleirtalet tar derfor ikkje no stilling til budsjettverknader av endringane i forhold til Innst.O.nr.46 (1991-1992).

       Fleirtalet ber om at Regjeringa kjem tilbake til dette spørsmålet, til dømes i Revidert nasjonalbudsjett 1994.

       Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet har merket seg at praksisen med at de første 50 døgn fritas for beskatning av kostbesparelsen, nå foreslås å bortfalle. Disse medlemmer viser til at dette særlig rammer dem som gjennom sitt arbeid reiser mye. Disse medlemmer viser til at den reelle kostbesparelsen ved korte reiser kan være meget beskjeden, særlig gjelder dette for personer med familie. Disse medlemmer viser til at mye reising i seg selv er en belastning, og disse medlemmer finner ingen grunn til å skjerpe skatten for disse gruppene.