6. Komiteens tilråding

       Komiteen viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre slike

vedtak til lover:

A.

vedtak til lov
om endringar i lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt (skattelova).

I lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt (skattelova) vert det gjort desse endringane:

I.

§ 42 b nr. 9 skal lyde:

       Departementet kan fastsette utfyllende forskrifter til bestemmelsene i denne paragraf, herunder om prosentligning av eierseksjoner og levering av ligningsoppgaver fra boligsameier, om ligningsmåten ved utleie av hytter og fritidshus, om fradrag for vedlikeholdsutgifter m.v. ved endring av ligningsmåte og om ligningsmåten for bolighus som er fredet etter lov om kulturminner.

II.

§ 50 annet ledd a) annet avsnitt annet punktum skal lyde:

       Departementet kan i forskrift gi bestemmelser som fraviker foregående punktum for bokhandler- og forlagsbransjen samt for kunstnere som tilvirker kunstverk uten fysisk bruksformål.

III.

       Endringa under I trer i kraft straks.

       Endringa under II trer i kraft straks med verknad frå og med inntektsåret 1994. I forskrifta kan det og fastsetjast overgangsreglar for tidlegare inntektsår.

B.

vedtak til lov
om endringar i lov av 13. juni 1980 nr. 24 om likningsforvaltning (likningslova).

I lov av 13. juni 1980 nr. 24 om likningsforvaltning (likningslova) vert det gjort desse endringane:

I.

§ 6-6, overskriften, skal lyde:

       Om livsforsikringspremie, spare- og fondsinnskudd, tilskudd til forskningsinstitutter m.v. og betaling for pass og stell av barn m.v.

§ 6-6 bokstav c skal lyde:

c. forvaltningsselskaper gi oppgave til ligningsmyndighetene om innskudd som er gjort i verdipapirfond,

§ 6-6 ny bokstav d skal lyde:

institutter som forestår vitenskapelig forskning eller yrkesopplæring gi oppgave til ligningsmyndighetene over tilskudd som gir giveren rett til fradrag etter skatteloven § 44 femte ledd,

§ 6-6 ny bokstav e skal lyde:

institusjoner som mottar betaling for pass og stell av barn gi oppgave til ligningsmyndighetene over betaling mottatt fra foreldre og andre foresatte.

§ 6-16 bokstav c skal lyde:

i forskrift bestemme at de i denne paragraf spesifiserte oppgavene; lønnsoppgaver m.v. etter § 6-2, saldo- og renteoppgaver ved årsskifte eller ved oppgjør av konti i løpet av det siste inntektsår etter § 6-4 og § 6-13 nr. 2 d, kontrolloppgaver fra Verdipapirsentralen etter § 6-5, livsforsikringspremie, spare- og fondsinnskudd, tilskudd til forskningsinstitutter m.v. og betaling for pass og stell av barn m.v. etter § 6-6, utbetalinger m.v. fra forsikringsselskap etter § 6-7, aksjonæroppgaver etter § 6-11, fordelingsoppgaver over inntekter, utgifter og formue i boligselskap etter skatteloven § 51 sjette ledd og i boligsameier etter forskrift gitt i medhold av skatteloven § 42 b nr. 9, skal overleveres i maskinlesbar form.

§ 10-7 nr. 1 første punktum skal lyde:

       Fylkesskattekontoret - for Oslo ligningskontoret - kan pålegge oppdragsgiver som ikke har oppfylt sin opplysningsplikt etter § 6-10 nr. 1-3 ansvar for forfalt men ikke innbetalt skatt, arbeidsgiveravgift eller forskuddstrekk fra en oppdragstaker, når den manglende betaling må antas å skyldes at opplysningene ikke ble gitt i rett tid.

II.

       Endringane under I trer i kraft straks.

C.

vedtak til lov
om endring i lov av 20. juli 1991 nr. 65 om særregler for beskatning av selskaper og selskapsdeltakere (selskapsskattelova).

I lov av 20. juli 1991 nr. 65 om særregler for beskatning av selskaper og selskapsdeltakere (selskapsskattelova) vert det gjort denne endringa:

I.

Selskapsskatteloven § 2-2 nr. 1 fjerde punktum skal lyde:

       Verdien av andeler i verdipapirfond ansettes til 75 % av andelsverdien pr. 1. januar i ligningsåret, forutsatt at minst 90 % av fondets midler er plassert i aksjer, tegningsretter og konvertible obligasjoner innen 20 børsdager etter at midlene er innskutt i eller ervervet av fondet.

II.

       Endringa under I trer i kraft straks med verknad frå og med inntektsåret 1994.

D.

vedtak til lov
om endring i lov av 13. mai 1977 nr. 35 om regnskapsplikt m.v. (regnskapsloven).

I lov av 13. mai 1977 nr. 35 om regnskapsplikt m.v. (regnskapsloven) gjøres følgende endring:

I.

       I lov av 13. mai 1977 nr. 35 om regnskapsplikt m.v. (regnskapsloven) gjøres følgende endring:

§ 2 første ledd første punktum skal lyde:

       Den som utelukkende driver jordbruk, gartneri, skogbruk eller produksjon av kunstverk som angitt i lov av 19. juni 1966 nr. 66 om merverdiavgift § 5 nr. 1 bokstav a), er ikke regnskapspliktig etter denne lov.

II.

       Endringen under I trer i kraft straks.

Oslo, i finanskomiteen, den 9. juni 1994.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen,

Erna Solberg, Per-Kristian Foss,

leder.

ordfører. sekretær.