6. Økonomiske og administrative konsekvenser

       De foreslåtte lovendringer antas å ha begrensede økonomiske og administrative konsekvenser. Kredittilsynet vil i noen utstrekning kunne få flere oppgaver forbundet med utenlandske forsikringsselskaper i Norge dersom flere selskaper ønsker å utøve virksomhet. Samtidig vil tilsynet i større grad overta tilsynet med norske selskapers virksomhet i andre land innenfor EØS.

       Den utvidede adgang til tjenesteyting over landegrensene vil kunne bidra til endrede konkurranseforhold for norske forsikringsselskaper. For øvrig antas de foreslåtte endringer i finanslovgivningen bare å ha begrensede økonomiske og administrative konsekvenser.

       Komiteens flertall, alle unnatt medlemmene fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rød Valgallianse, har ingen merknader.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rød Valgallianse viser til tidligere merknader med prinsipielle motforestillinger til de lovmessige og systemmessige endringer som EØS-traktaten medfører for forsikringsvirksomheten.

       Disse medlemmer betrakter EØS-tilpasningen på forsikringsområdet som vesentlig både for den nasjonale styring og kontroll, men også samfunnsøkonomisk gjennom internasjonalisering av tjenesteyting, konkurranse og eierskap. Disse medlemmer mener på denne bakgrunn at de samfunnsmessige virkningene undervurderes i departementets oppsummering.