2. Bakgrunn

       Spørsmålet om eventuell endring av sivilforsvarskretsene, som er det administrative apparatet på lokalt plan i fredstid, ble tatt opp i St.meld. nr. 24 (1992-1993) - Det fremtidige sivile beredskap, og justiskomiteen sa seg i Innst.S.nr.163 (1992-1993) enig i at en ser nærmere på dagens kretsinndeling med tanke på en reduksjon av antall kretser. Departementet har ved flere anledninger orientert Stortinget om hvordan omleggingen av det sivile beredskap er fulgt opp bl.a. i St.meld. nr. 48 (1993-1994) og senest i St.prp. nr. 1 (1994-1995).

       Direktoratet for sivilt beredskap har etter fylkesvise møter med alle ansatte i sivilforsvaret og tjenestemannsorganisasjonene utarbeidet forslag til ny kretsstruktur. Departementet vil ta endelig stilling til forslaget etter at nærværende proposisjon er behandlet.

3. Forslag til lovendring

       Sivilforsvarsloven § 8 lyder:

       « Hvert politidistrikt utgjør en sivilforsvarskrets der politimesteren er kretssjef.
       Hvis særlige grunner tilsier at politimesteren fritas for vervet, kan likevel en annen beskikkes som kretssjef.
       Departementet fastsetter instruks for kretssjefen.
       Deler av et politidistrikt kan etter bestemmelse av departementet legges til en annen sivilforsvarskrets. »

       En vurdering av kretsinndelingen i forhold til det gjeldende trusselbilde bør gi mulighet for å vurdere behovet for større kretsenheter enn hva fjerde ledd i dag tillater, slik at ikke bare deler av, men hele politidistrikter bør kunne legges til en annen sivilforsvarskrets. Det foreslås derfor at lovens fjerde ledd erstattes av følgende ordlyd:

       « Etter bestemmelse av departementet kan et politidistrikt helt eller delvis legges til en annen sivilforsvarskrets. Dersom to eller flere politidistrikter slås sammen til en sivilforsvarskrets, fastsetter departementet hvilken politimester som skal være kretssjef. »