7. Delvis overføring av det administrative ansvaret for pensjonstrygden for fiskere fra trygdeetaten til Garantikassen for fiskere - lov av 28. juni 1957 nr. 12 om pensjonstrygd for fiskere

Sammendrag

       Pensjonstrygden for fiskere administreres i dag sentralt av Rikstrygdeverket og lokalt av trygdekontorene. Fiskerpensjonen finansieres ved omsetningsavgift på fisk, medlemspremie og fondsavkastning.

       Norges Fiskarlag reiste i 1986 spørsmål om å overføre det administrative ansvaret for pensjonsordningen til Garantikassen for fiskere i Trondheim. Saken ble stilt i bero i 1988, da spørsmålet trengte en nærmere vurdering. I regi av Fiskeridepartementet ble det høsten 1994 etablert en arbeidsgruppe med representanter fra Garantikassen, Rikstrygdeverket og de berørte departementer, som vurderte ulike spørsmål ved en eventuell overføring. I sin rapport tilrår arbeidsgruppen at de lokale trygdekontorenes oppgaver med pensjonstrygden overføres til Garantikassen fra 1996 med en prøveperiode på tre år. Det foreslås at Rikstrygdeverket fortsatt skal være administrativt ansvarlig og ha kontroll og tilsyn med administrasjon og praktisering av regelverket.

       Departementet har sendt forslaget på høring. Høringsinstansene er stort sett positive til arbeidsgruppens forslag.

       Departementet støtter forslaget om en overføring til Garantikassen fordi fiskernes organisasjoner dermed kan få en nærere tilknytning til pensjonsordningen, og fordi fiskerne synes å ønske en samling av sine sosiale særordninger i Garantikassen.

       På grunn av koblingen som fra 1994 er etablert mellom betaling av medlemspremie til pensjonstrygden og fiskermanntallet, er det dessuten hensiktsmessig at Garantikassen administrerer pensjonstrygden for fiskere.

       Departementet er enig i at Rikstrygdeverket fortsatt bør ha det overordnede ansvaret for administrasjon og praktisering av regelverket i en prøveperiode på tre år, og at ordningen evalueres etter to år. I prøveperioden bør Rikstrygdeverket fortsatt være ankemotpart for Trygderetten.

       Departementet foreslår at endringen trer i kraft 1. januar 1996. Endringen vil ikke ha administrative eller økonomiske konsekvenser av betydning.

Komiteens merknader

       Komiteen har merket seg at departementet har vurdert ulike alternativer for administrasjonen av pensjonstrygden for fiskere. Ut fra hensynet til en samling av fiskernes sosiale særordninger og nærmere tilknytning mellom fiskernes organisasjoner og pensjonsordningen er komiteen enig i at trygdekontorenes oppgaver med fiskerpensjon overføres til Garantikassen for fiskere. Komiteen merker seg at Rikstrygdeverket fortsatt skal ha det overordnede ansvaret for administrasjon og praktisering av regelverket i en prøveperiode på tre år.