1. Sammendrag

       I skatteloven § 45 tredje ledd heter det:

       « Når skattyteren har inntekt i flere kommuner, fratrekkes gjeldsrenter og andre ytelser som ikke kan henføres til noen bestemt inntektskilde, forholdsmessig etter størrelsen av nettoinntekten i hver kommune. »

       Noen tilsvarende bestemmelse for fordeling av finansinntekter fins ikke.

       Denne bestemmelsen gir i en rekke tilfeller svært uheldige virkninger for hvordan skatteinntekter fordeles mellom kommunene. Det er i dokumentet gitt eksempel på dette.

       Den skjevheten dette medfører må forsøkes opprettet ved at både finansinntekter og finanskostnader fordeles forholdsvis på de kommuner der selskapet er gjenstand for beskatning. For å få en skattemessig praktiserbar løsning, er det sannsynligvis mest hensiktsmessig å knytte det til de skattemessige begrepene kapitalinntekter og kapitalutgifter. Det vil da si at både kapitalinntekter og kapitalutgifter fordeles forholdsmessig på kommunene.

       Grunnlaget for fordeling bør fortsatt være stedbundet nettoinntekt for de kommunene der stedbundet beskatning skjer, og nettoinntekt før kapitalinntekter/kapitalutgifter for kontorkommunen.

       Når man i dagens formulering av § 45 tredje ledd første punktum bruker uttrykket « størrelsen av nettoinntekten i hver kommune », betyr begrepet « nettoinntekten » selvsagt « nettoinntekt før fradrag av gjeldsrenter m.m ». Rød Valgallianse antar at man også ved en lovendring må kunne fortsette å bruke begrepet « nettoinntekt » som fordelingsgrunnlag, og det vil da selvsagt på tilsvarende måte måtte forstås som « nettoinntekt før kapitalinntekter er inntektsført og før kapitalutgifter er fradragsført ».

       Dette endringsforslaget er formulert som en generell bestemmelse for alle skattytere som har inntekt i flere kommuner. Motivet for forslaget er sannsynligvis særlig aktuelt ved beskatning av aksjeselskaper o.l. Det bør derfor vurderes om forslaget bare skal gjøres gjeldende for aksjeselskaper o.l.

       På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

       « Vedtak til lov om endring i lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt.

I.

       I lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt gjøres følgende endring:

§ 45 tredje ledd første punktum skal lyde:

       Når skattyteren har inntekt i flere kommuner, fordeles kapitalinntekter og kapitalutgifter forholdsmessig etter størrelsen av nettoinntekten i hver kommune.

II.

       Denne lov trer i kraft straks. »