6. Krav til skriftlige arbeidsavtaler

6.1 Sammendrag

       Reglene om skriftlige arbeidsavtaler framgår av arbeidsmiljøloven §§ 55 B - 55 F.

       Ifølge § 55 B første ledd skal skriftlig arbeidsavtale inngås i alle arbeidsforhold med en samlet varighet av mer enn en måned. Ifølge tredje ledd er Kongen gitt myndighet til å bestemme i hvilken utstrekning kravet om skriftlig arbeidskontrakt skal gjelde arbeidsforhold som samlet ikke overstiger en måned.

       Ved revisjonen av arbeidsmiljøloven med ikrafttredelse 1. februar 1995 ble det vedtatt en ny § 58 A nr. 1 som stiller krav om skriftlig arbeidsavtale i alle midlertidige arbeidsforhold uavhengig av arbeidsforholdets lengde.

       Av lovtekniske hensyn og for å gjøre regelverket enklere og mer oversiktlig foreslår derfor departementet å samle alle de ovennevnte bestemmelser i § 55. I § 55 B foreslås det tatt inn krav om skriftlighet i alle arbeidsforhold.

       Departementet fremmer forslag om at reglene i §§ 55 B-55 F endres i nødvendig grad slik at alle arbeidsforhold omfattes, at forskriften om arbeidsavtaler i kortvarige arbeidsforhold oppheves og at kravet til skriftlighet tas ut av arbeidsmiljøloven § 58 A nr. 1. Begrunnelsen for endringen i § 58 A nr. 1 er at kravet i denne paragrafen vil bli overflødig som følge av endringene.

       Mer konkret innebærer forslaget at § 55 B første ledd endres slik at bestemmelsen gjelder alle arbeidsforhold. Arbeidsavtalen skal foreligge snarest mulig og for arbeidsforhold med varighet på mer enn en måned senest en måned etter at arbeidsforholdet begynte. Etter departementets vurdering bør det imidlertid i alle arbeidsforhold hvor det er mulig foreligge en arbeidsavtale ved arbeidsforholdets begynnelse. Ved at skriftlig arbeidsavtale inngås så tidlig som mulig, unngås også eventuell uenighet om hva som faktisk er avtalt i størst mulig grad. For arbeidsforhold av kortere varighet enn en måned mener departementet at i likhet med i utleieforhold, bør arbeidsavtalen inngås umiddelbart.

       Kongen forskriftshjemmel i § 55 B tredje ledd foreslås opphevet som følge av endringsforslaget i første ledd.

       Kravene til avtalens innhold vil fremgå av § 55 C som da vil rette seg mot alle arbeidsforhold. Også § 55 C bokstavene g) og j) som ikke har noe parallell i forskriften om skriftlige arbeidsavtaler vil komme til anvendelse i de kortvarige forholdene. Bokstav j) gjelder eventuelle prøvetidsbestemmelser og utgjør på grunn av formuleringen « eventuell » ingen problemer i forhold til de midlertidige forholdene hvor prøvetid ikke er aktuelt. Bokstav g) gjelder et krav om at avtalen skal inneholde opplysninger om oppsigelsesfrister. Regelen tar ikke sikte på noen endring i forhold til bestemmelsen i arbeidsmiljøloven § 58 A nr. 2 som fastsetter at midlertidige arbeidsavtaler som hovedregel opphører uten oppsigelsesfrist ved det avtalte tidsrommets utløp eller når det bestemte arbeidet avtalen gjelder er avsluttet.

6.2 Komiteens merknader

       Departementet kommer i proposisjonen med forslag om at reglene om skriftlige arbeidsavtaler samles i §§ 55 B-55 F og at forskriftshjemmelen og forskriften om arbeidsavtaler i de kortvarige arbeidsforholdene oppheves. Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, er enig i dette og at også avtaler i kortvarige arbeidsforhold under en måned skal inneholde eventuelle oppsigelsesfrister og prøvetidsbestemmelser. For at kravet om skriftlige avtaler skal bli lettere å innfri, særlig for små og mellomstore bedrifter, mener flertallet det bør innføres kortfattede standardformulerte kontrakter for arbeidsforhold som varer under 6 måneder.

       Flertallet peker på at også kontroll av arbeidsgiveransvaret for skriftlige avtaler etter § 55 B-55 F er en naturlig oppgave for Arbeidstilsynet.

       Flertallet vil be departementet vurdere om de sanksjonsmidler Arbeidstilsynet når over er tilstrekkelige for å oppnå en ønsket overholdelse av lovens bestemmelser.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet mener det skal være frivillig å inngå skriftlig arbeidsavtale ved arbeidsforhold med kortere samlet varighet enn 1 måned. Disse medlemmer har merket seg høringsuttalelsene om dette, og har også lagt vekt på den dokumentasjon som ble presentert i forbindelse med « Småtinget » 16. april 1996. Disse medlemmer mener det kan oppnås forenklinger for bedriftene og samtidig oppfylle departementets ønsker om å gjøre regelverket enklere og mer oversiktlig ved å unnta de aller korteste arbeidsforhold fra kravet om skriftlighet. Disse medlemmer anser en slik lempelse i lovens krav til skriftlighet å ha minimal betydning for stillingsvernets reelle innhold for arbeidstakerne. Disse medlemmer vil fremme følgende forslag:

« § 55 b første ledd skal lyde:

       Det skal inngås skriftlig arbeidsavtale i alle arbeidsforhold med en samlet varighet av mer enn en måned. Avtalen skal foreligge snarest mulig og senest en måned etter at arbeidsforholdet begynte. »

       Komiteens medlemmer fra Høyre mener det ikke er tungtveiende grunner til å kreve lovfesting om skriftlige arbeidsavtaler i kortvarige arbeidsforhold med varighet under en måned og viser til sitt prinsipale forslag. Disse medlemmer mener det er uhensiktsmessig også å ville kreve at slike avtaler skal inneholde eventuelle oppsigelsesfrister og prøvetidsbestemmelser. Disse medlemmer mener det vil kunne svekke tilliten til lovgiver og respekten for lovbestemmelser i sin alminnelighet dersom Stortinget med særdeles svake begrunnelser pålegger arbeidsgiver nye og utgiftsdrivende oppgaver.