1. Sammendrag

       Departementets forslag til lovendringer gjelder lovhjemling av kunsthøgskolene, innstillingsrett til eksterne styremedlemmer ved Samisk høgskole, samt lovbestemmelse om utestengning fra klinisk undervisning eller praksisopplæring på grunn av straffbare forhold.

       Departementet foreslår at Kunsthøgskolen i Bergen og Kunsthøgskolen i Oslo føres inn under lovens § 1 nr. 1 under en ny kategori, kunsthøgskoler, jf. Innst.S.nr.283 (1995-1996). Loven foreslås videre endret slik at det blir mulig å ansette, i stedet for å velge, rektor og avdelingsledere ved disse høgskolene. Rektor vil kunne ansettes på åremål for 3 år om gangen, og fungere maksimalt 6 år sammenhengende. Når faglige hensyn tilsier det, kan departementet fastsette alternative evalueringsformer til eksamen ved kunstutdanninger. Norsk kulturråd gis innstillingsrett når det skal oppnevnes eksterne styremedlemmer ved kunsthøgskolene. For Samisk høgskole innstiller Sametinget sammen med høgskolens råd og eksterne styremedlemmer.

       Departementet foreslår en ny bestemmelse i loven som gir adgang til å utestenge en student fra klinisk undervisning/praksisopplæring i visse utdanninger. Studenten kan pålegges å legge fram politiattest før denne del av undervisningen tar til. Dette gjelder studier der studenten kommer i kontakt med pasienter, klienter, barnehagebarn, elever eller andre som studenten har å gjøre med som del av klinisk undervisning eller praksisopplæring. Det skal framgå av politiattesten om studenten er siktet, tiltalt eller dømt for seksuelle overgrep, grove voldsforbrytelser eller straffbare forhold som gjelder besittelse og bruk eller omsetning av narkotiske stoffer eller medikamenter. Forskrift skal regulere nærmere hvilke lovbrudd som kan føre til utestengning fra de enkelte utdanningene. Hovedkriteriet skal være at det straffbare forholdet ikke lar seg forene med det arbeid med pasienter, klienter, barn m.v. som studentene møter i sin praksis. For å sikre likebehandling og studentenes rettssikkerhet, skal vedtak om utestengning fattes av en nasjonal nemnd med departementet som klageinstans.