16. Lovfesting av beviskrav for å utelukke en samboer som barnets far ved krav om stønad som enslig forsørger - folketrygdloven § 15-5 fjerde ledd

16.1 Sammendrag

Etter folketrygdloven § 15-5 fjerde ledd kan en enslig mor miste retten til stønad hvis barnets far ikke er kjent, og hun lever sammen med en mann som ikke kan utelukkes å være faren. Gjeldende forskrift fastslår at hvis en enslig mor ikke sannsynliggjør at en samboer ikke er far til barnet, mister hun retten til stønad.

Departementet mener beviskravet må komme klarere fram enn det gjør i dag, og foreslår derfor at kravet til sannsynliggjøring tas inn i loven.

Det uttales at stønadsmottakerne opplever det som urimelig å måtte dekke utgiftene til blodprøveanalyser selv. På denne bakgrunn foreslår departementet at trygdeetaten i forskrift gis hjemmel til å dekke utgiftene.

Departementet foreslår at lovforslaget trer i kraft straks. Lovendringen vil ikke medføre administrative konsekvenser. Det anslås at kostnadene for trygdeetaten maksimalt vil bli på kr 540 000 per år, og at disse kostnadene vil bli redusert over tid.

16.2 Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til departementets forslag slik at blodprøveanalyse kan dekkes gjennom folketrygden.