1.1 Innledning og bakgrunn

I forbindelse med avviklingen av stortingsvalget og sametingsvalget i 1997 ble det gjennomført to større reformer i valgordningen, forhåndsstemmegivningen innenriks, unntatt på Svalbard og Jan Mayen, ble for første gang gjennomført som poststemmegivning og fylkesvalgstyrene ble for første gang pålagt å foreta kontroll med forberedelsen og gjennomføringen av stortingsvalget som en forberedelse til Stortingets egen og endelige kontroll.

Den daglige utførelsen av valgarbeidet reguleres av valgloven som innholder et komplekst og detaljert regelverk. Departementet mener at en ikke kan se bort fra at stadige og omfattende endringer kan øke faren for at valget ikke avvikles i samsvar med loven. De reformene som ble iverksatt i forbindelse med gjennomføringen av valgene i 1997, forutsatte endringer i mange av valglovens bestemmelser og følgelig omfattende endringer i rutinene for valgavviklingen.

Stortingets fullmaktskomité påpekte i forbindelse med kontrollen av stortingsvalget i 1997 at det ble gjort mange feil av valgorganene. På denne bakgrunn mener departementet det er grunn til å være tilbakeholdne med å foreslå endringer i valgloven i forbindelse med de valgene som avvikles i de nærmeste årene. En annen grunn er at et lovutvalg, som ble nedsatt ved kgl. res. 3. oktober 1997, foretar en omfattende og helhetlig gjennomgang av valgordningen og valgloven. Så lenge dette utvalget er i arbeid, mener departementet at det ikke bør foretas noen omfattende endringer i valgordningen.