Vedlegg 6: Brev fra Aremark kommune v/rådmannen og ordføreren til Posten Norge, Sarpsborg postområde,med kopi til stortingsrepresentantene for Østfold, datert 24. mars 1999.

VALGET 99 - FORHÅNDSSTEMMING TIL KOMMUNE- OG FYLKESTINGSVALGET 1999

Klage på Deres tilbud i brev av 10/3-99.

I Deres brev står blant annet følgende:

«Når det gjelder selve gjennomføringen av forhåndsstemmegivningen i Aremark kommune så vil tilbudet som Posten gir bli noe spesiell i forhold til de øvrige kommunene i Østfold siden det kun er en postfilial i kommunen.

Det er besluttet at postfilialene ikke skal delta i forhåndsstemmegivningen.»

Aremark kommune må igjen konstatere ytterligere negative konsekvenser som følge av nedlegging av Aremark postkontor, og forhåndsstemmegivning var vi ikke oppmerksomme på, men det faller naturlig inn sammen med de øvrige negative konsekvenser.

Det kan få store konsekvenser for valgdeltakelsen at mulighetene for forhåndsstemmegivning i Aremark blir begrenset i forhold til de øvrige Østfold-kommuner.

Ved valget for to år siden ble et betydelig antall stemmer avgitt som forhåndsstemmer ved postkontoret, og da denne mulighet blir fratatt innbyggerne i Aremark, er det ikke noe reelt alternativ å måtte avtale på forhånd, passe opp et landpostbud for å forhåndsstemme eller reise til annen kommune for å forhåndsstemme på postkontor.

Å avgi sin forhåndsstemme ved et av de øvrige postkontor i fylket, ved å benytte såkalt «blanke» stemmesedler, vil frata de som stemmer mulighet for å bruke sin rett til å påvirke listene ved kumulering/stryking dersom man ikke har husket på å ha med en fullstendig liste fra egen kommune.

Vi mener den samfunnsoppgave Posten har fått/tatt på seg ved å forvalte en forsvarlig forhåndsstemmemulighet for stemmeberettigede, på langt nær kan sies å være oppfylt for innbyggerne i Aremark kommune.

Den praksis som ble innført ved forrige valg, der nettopp postkontorene ble valgt som en egen arena for å gi enkle løsninger for forhåndsstemmegivning og gjennom det stimulere til økt valgdeltakelse, vil med dette ikke komme Aremark"s befolkning til del. Det er sterkt å beklage.

Aremark kommune kan ikke godta det forslag som her fremsettes, og som i prinsipp fratar oss muligheten til å forhåndsstemme på en enkel og funksjonell måte.

Aremark kommunes innbyggere må også ved valget 1999 får samme mulighet til forhåndsstemmegivning som øvrige innbyggere i Østfold, noe de ikke får ved det framlagte forslaget.

Vi imøteser en nærmere dialog om dette og håper det vil være mulig å komme frem til et tilfredsstillende tilbud for forhåndsstemmegivningen i Aremark kommune.