14. Økonomiske og administrative konsekvenser

Departementet legger ikke opp til noen redusert bemanning som følge av opprettelsen av Lotteritilsynet. Opprettelsen av et lotteritilsyn vil innebære at politiet samlet sett frigjøres fra en del forvaltningsmessige oppgaver.

Lotteritilsynet er forutsatt organisert som et direktorat, men direktoratet skal i stor grad basere seg på innkjøpte tjenester. Foruten en sentral organisasjon med ca. 35 medarbeidere, inklusive Lotterinemndas sekretariat, er det forutsatt utbygget et inspektørkorps som skal stasjoneres over hele landet.

Det er lagt opp til at kostnadene ved driften skal dekkes gjennom refusjon og gebyrer på de ulike tjenester for kontrollmyndighetene. Alle gebyrer forutsettes dekket av entreprenørene og skal ikke berøre overskuddet til de lotteriverdige formål.

Samlet sett er det lagt opp til at utgiftene til Lotteritilsynet inklusive innkjøpte tjenester, bl.a. fra Brønn­øysundregistrene og Statens Innkrevingssentral, vil utgjøre 45 mill. kroner. Gebyrene vil samlet være i minst samme størrelsesorden. Etablering av Lotteritilsynet og Lotterinemnda vil også medføre engangsutgifter på ca. 15 mill. kroner. Departementet legger opp til at etableringskostnadene i sin helhet dekkes ved avgifter fra lotteriene.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, konstaterer at Regjeringen anslår at gebyrene fra organisasjonene utgjør omlag 45 mill. kroner. Flertallet vil ikke ta stilling til Regjeringens kostnadstall nå. Flertallet mener at størrelsen på gebyrene skal tas stilling til i forbindelse med Regjeringens bevilgningsforslag.

Flertallet er enig i at gebyrene ikke skal belastes formålet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet henviser til merknadene angående opprettelsen av et lotteritilsyn. Som en konsekvens av opprettelsen av et eget tilsyn bør stillingshjemler overføres fra departementene som i dag har ansvar knyttet til private lotterier og statlige spill.

Disse medlemmer vil uttrykke sin sterke motstand mot utbyggingen av et massivt inspektørkorps som spres rundt i landet. Å finansiere denne type byråkrati kan ikke pålegges aktørene rundt de private lotterier og spill.

Disse medlemmer mener etableringen av Lotteritilsynet skal finansieres ved overskuddet fra de statlige offentlige spillene med en engangsutgift på rundt 15 millioner kroner.