12. Rehabiliteringspenger og attføringspenger blir likestilt med arbeidsinntekt ved avkorting av overgangsstønad til enslige forsørgere og etterlatte - folketrygdloven §§ 10-14, 11-15, 15-9, 15-14, 16-8 og 17-8

12.1 Sammendrag

Det vises til at det i Ot.prp. nr. 48 (1998-1999) Om endringer i folketrygdloven og i enkelte andre lover, blant annet er foreslått nye beregningsregler for attførings- og rehabiliteringspenger. Samtidig foreslås det at rehabiliteringspenger og attføringspenger blir pensjonsgivende inntekt.

Det uttales at når rehabiliteringspenger og attføringspenger blir pensjonsgivende inntekt, og dermed likestilles med arbeidsinntekt på andre områder, anser departementet det rimelig at overgangsstønad til enslige forsørgere ikke lenger skal reduseres krone for krone mot disse ytelsene, men reduseres etter de mer lempelige regler som gjelder i forhold til arbeidsinntekt og andre korttidsytelser etter folketrygdloven §§ 15-9, 16-8 og 17-8.

Departementet foreslår at attføringspenger og rehabiliteringspenger likestilles med arbeidsinntekt også i forhold til reduksjon av overgangsstønad etter folketrygdloven § 15-9, og at samordningsbestemmelsene i § 15-14 oppheves.

Tilsvarende foreslås det at attføringspenger og rehabiliteringspenger likestilles med arbeidsinntekt i bestemmelsene om reduksjon av etterlatteytelser mot arbeidsinntekt etter §§ 16-8 og 17-8, og at samordningsbestemmelsene i § 10-14 bokstav b og § 11-15 bokstav b endres.

Departementet foreslår at lovendringene trer i kraft fra det tidspunkt Kongen bestemmer, men tidligst fra det tidspunkt endringen i § 3-15 andre ledd om at ytelsene blir pensjonsgivende inntekt, trer i kraft.

Det uttales at lovendringene ikke har administrative eller økonomiske konsekvenser av betydning.

12.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at pensjonsgivende inntekt er et sentralt begrep i det norske trygdesystemet. Korttidsytelser fra folketrygden som direkte erstatter arbeidsinntekt, regnes både som personinntekt og pensjonsgivende inntekt. Komiteen har merket seg at etter samordningsbestemmelsene i folketrygdloven § 15-14 faller overgangsstønad til enslige forsørgere i dag bort når vedkommende mottar attføringspenger eller rehabiliteringspenger. Etter § 10-14, faller rehabiliteringspenger bort når vedkommende får etterlatteytelser, etter kap. 16, 17 og 18. Det samme gjelder for attføringspenger etter § 11-15.

Komiteen støtter at disse ytelser likestilles med arbeidsinntekt og blir registrert som pensjonsgivende inntekt.