4. Forenklet beregning av alderspensjon fra folketrygden mellom 67 og 70 år - folketrygdloven § 19-6

4.1 Sammendrag

De fleste som får alderspensjon fra folketrygden ved fylte 67 år, har på dette tidspunkt ennå ikke fått fastsatt pensjonsgivende inntekt og poengtall for det 66. året. Etter gjeldende ordning fastsettes et foreløpig poengtall for vedkommende år, og når ligningen seinere er lagt fram, og pensjonsgivende inntekt og endelig poengtall er fastsatt, omregnes pensjonen dersom den avviker fra den foreløpige pensjonsberegningen. Vanligvis skjer det bare mindre endringer i sluttpoengtallet og dermed i tilleggspensjonen.

I NOU 1995:29 «Samordning av pensjons- og trygdeytelser» pekte Samordningsutvalget på at det vil ha såvel informasjonsmessige som administrative fordeler om det fastsatte poengtall og antall poengår endres i minst mulig utstrekning. Samordningsutvalget foreslo at poengtallet for det 66. året settes lik det poengtallet vedkommende har fått godskrevet for det foregående kalenderåret, og at pensjonen først blir omregnet etter fylte 70 år.

Departementet er enig i at det er ønskelig å unngå stadige omregninger som fører til merarbeid, og som oftest har marginal betydning for størrelsen på pensjonen. Det foreslås på denne bakgrunn at i tilfeller der pensjonsgivende inntekt for det året pensjonisten fyller 66 år ennå ikke er fastsatt når det innvilges alderspensjon fra folketrygden, skal poengtallet for dette året settes lik poengtallet for det året han eller hun fylte 65 år. Omregning av pensjonen etter pensjonsgivende inntekt og poengtall som fastsettes for året pensjonisten fylte 66 år, foretas først etter fylte 70 år.

Det foreslås at lovendringen trer i kraft 1. januar 2001. Det uttales at endringen ikke har økonomiske konsekvenser av betydning. Det vil bli merarbeid med dataprogrammering i forbindelse med iverksettingen, men seinere vil endringen gi en administrativ forenkling.

4.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at ordningen med å kunne ta ut alderspensjon fra fylte 67 år har ført til svært kompliserte beregninger fram til fylte 70 år, samtidig som beregningene har vært vanskelig å forstå for pensjonisten. Samordning med andre tjenestepensjoner gjør også at arbeidet blir svært komplisert. Komiteen har merket seg at forslaget om en forenkling av beregningene av pensjonene fra fylte 66 år, går ut på at poengtallet skal være lik det vedkommende har fått godskrevet ved ligningen for det foregående kalenderår. Ny pensjon blir deretter først beregnet etter fylte 70 år. Det forutsettes at det ikke skal foretas noen regulering og etterbetaling av pensjon med tilbakevirkning.

Komiteen har merket seg at omleggingen vil gi administrative forenklinger og vil kunne gjennomføres i trygdeetatens EDB-system i løpet av året.

Komiteen er enig i forslaget om forenklet beregning av alderspensjon mellom 67 og 70 år.