2. Utvidelse av arbeidsgiver­perioden

Sammendrag

Sykefraværet og dermed folketrygdens utgifter har økt hvert år siden 1994 og fortsetter å øke. Det er spesielt langtidsfraværet som øker. I arbeidsgiverperioden har det ikke vært tilsvarende økning i fraværet, og arbeidsgiverne har derfor ikke hatt tilsvarende utgiftsutvikling som folketrygden.

På bakgrunn av den sterke og bekymringsfulle økningen av sykefraværet og tilgangen på nye uførepensjonister satte regjeringen Bondevik våren 1999 ned et offentlig utvalg til å utrede sykefravær og uførepensjonering. Sandman-utvalget har fått i oppdrag å utrede årsakene til økningen i sykefraværet og nytilgangen til uførepensjon og foreslå tiltak som kan redusere sykefraværet og begrense uføretilgangen. Utvalget har fått utsatt frist for å avgi innstilling til 15. september 2000. Innstillingen vil deretter bli sendt på en bred høring.

Regjeringen mener at den fortsatt sterke veksten i sykepengeutgiftene og budsjettsituasjonen generelt gjør det nødvendig på ny å fremme forslag om utvidelse av arbeidsgiverperioden. Det foreslås å utvide arbeidsgiverperioden fra to uker og to dager (16 kalenderdager) til tre uker (21 kalenderdager) fra 1. august 2000. Dette innebærer at arbeidsgiveren som regel må dekke sykepenger i opptil 15 arbeidsdager. Regjeringen ønsker også gjennom forslaget å stimulere til tiltak på arbeidsplassen for å forebygge sykefravær som kan skyldes forhold i arbeidsmiljøet. Dersom gjentatte korte eller mellomlange fravær kan hindres eller reduseres gjennom arbeidsmiljøtiltak, vil dette trolig også kunne bidra til å redusere langtidsfravær.

En utvidelse av arbeidsgiverperioden vil i noen grad også frigjøre ressurser i trygdeetaten som kan brukes til å bedre oppfølgingen av sykmeldte.

Det vises til lovforslaget § 8-17 første ledd bokstav b og § 8-19 første ledd.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Arbeiderpartiet, viser til sine merknader i Innst. S. nr. 220 (1999-2000) avsnitt 9.26 og går imot Regjeringens forslag til endring i folketrygdloven §§ 8-17 første ledd bokstav b og 8-19 første ledd.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet viser til sine merknader i Innst. S. nr. 220 (1999-2000) avsnitt 9.26 og slutter seg til Regjeringens forslag til endring i folketrygdloven §§ 8-17 første ledd bokstav b og 8-19 første ledd.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til den utvikling som i den senere tid har skjedd med en sterk økning av sykefraværet. Disse medlemmer vil ikke bidra til ytterligere belastning på arbeidsgiverne, med den fare for bortfall av arbeidsplasser dette medfører, og vil vise til disse medlemmers forslag om innføring av karensdager, for til en viss grad, å ansvarliggjøre også arbeidstagere til vektlegging av egen helse. Videre mener disse medlemmer at stadige endringer i regelverket skaper uforutsigbarhet og dermed svekkede rammebetingelser for næringslivet. Disse medlemmer viser også til Sandmanutvalget som arbeider med å utrede årsakene til økningen i sykefraværet og nytilgangen til uførepensjon samt med å foreslå tiltak som kan redusere sykefraværet og begrense uføretilgangen. Disse medlemmer vil på denne bakgrunn stemme mot Regjeringens forslag til endring i folketrygdloven §§ 8-17 første ledd bokstav b og 8-19 første ledd.