Innstilling fra kommunalkomiteen om lov om lønnsnemndbehandling av arbeidstvisten mellom Det norsk maskinistforbund og Kommunenes Sentralforbund i forbindelse med tariffrevisjonen per 1. mai 2000

Til Odelstinget

sammendrag

Kommunal- og regionaldepartementet legger i proposisjonen fram forslag om at arbeidstvisten mellom Kommunenes Sentralforbund og Det norske maskinistforbund i forbindelse med tariffrevisjonen per 1. mai 2000 skal avgjøres av Rikslønnsnemnda. Samtidig fremmes forslag om at det blir forbudt å iverksette eller opprettholde lønnskamp for å løse tvisten.

I proposisjonen redegjøres det for meklingen som fant sted etter at partene brøt forhandlingene. Meklingen endte med at Det norske maskinistforbund ikke aksepterte det framlagte forslag og iverksatte den varslede streiken blant sine medlemmer fra 26. mai 2000. Totalt ble 69 arbeidstakere tatt ut i streik på til sammen 8 sykehus.

I proposisjonen redegjøres det nærmere for omfanget og virkningene av konflikten, samt møter som ble holdt mellom kommunal- og regionalministeren, Kommunenes Sentralforbund og Det norske maskinistforbund 30. og natt til 31. mai 2000 på bakgrunn av en rapport fra Statens helsetilsyn om at beredskapssituasjonen ved Regionsykehuset i Tromsø innebar risiko for at det kunne oppstå situasjoner som kunne true pasientenes liv og helse. Det norske maskinistforbund ga dispensasjon for maskinist i beredskapsvakt 31. mai kl. 09.00.

Departementet mottok om ettermiddagen 6. juni 2000 ny rapport fra Statens helsetilsyn som konkluderte med at liv og helse var i fare på grunn av maskiniststreiken ved Innherred sykehus.

Kommunal- og regionalministeren meddelte Det norske maskinistforbund og Kommunenes Sentralforbund i møte 6. juni 2000 kl. 20.30 at Regjeringen hadde besluttet å fremme forslag om tvungen lønnsnemndbehandling av arbeidstvisten. Dette medførte at Det norske maskinistforbund meddelte at medlemmene ville gjenoppta arbeidet i løpet av en time.

Etter en helhetsvurdering har Kommunal- og regionaldepartementet kommet til at hensynet til liv og helse taler for at arbeidstvisten mellom Det norske maskinistforbund og Kommunenes Sentralforbund nå løses uten ytterligere arbeidskamp.

Departementet viser til at vedtak om tvungen lønnsnemnd i den omhandlede arbeidskonflikt er innenfor rammen av konvensjoner Norge har ratifisert. Det ville uansett være uforsvarlig ikke å gripe inn i konflikten.

komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Berit Brørby, Odd Eriksen, Aud Gaundal, Einar Johansen og Leif Lund, fra Fremskrittspartiet, Torbjørn Andersen og Lodve Solholm, fra Kristelig Folkeparti, Anita Apelthun Sæle og Ivar Østberg, fra Høyre Sverre J. Hoddevik og Erna Solberg, og fra Senterpartiet, Magnhild Meltveit Kleppa, har ingen merknader og slutter seg til Regjeringens lovforslag.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen, mener den aktive bruken av tvungen lønnsnemnd som ulike regjeringer bruker mot konflikter i arbeidslivet, gjør at partene ikke i tilstrekkelig grad bestreber seg på selv å finne løsninger i forhandlinger. Dette kan medføre at partene i arbeidslivet spekulerer i at regjeringen griper inn med lønnsnemnd.

Dette medlem vil understreke det ansvar partene i arbeidslivet har for å finne løsninger i frie forhandlinger, og mener at en mer tilbakeholden bruk av lønnsnemnd ville ha medført et større press på partene for å inngå omforente avtaler.

Dette medlem vil vise til opplysninger framkommet om situasjonen ved Innherred sykehus, i rapporten fra fylkeslegen i Nord-Trøndelag og opplysninger fra Det norske maskinistforbund, om at situasjonen var svært alvorlig og at liv og helse var i fare.

Dette medlem vil på dette grunnlag slutte seg til innstillingen.

komiteens tilrådning

Komiteen viser til proposisjonen og det som står foran, og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak til lov

om lønnsnemndbehandling av arbeidstvisten mellom Det norske maskinistforbund og Kommunenes Sentralforbund i forbindelse med tariffrevisjonen per 1. mai 2000

§ 1

Tvisten mellom Det norske maskinistforbund og Kommunenes Sentralforbund i forbindelse med tariffrevisjonen per 1. mai 2000 skal avgjøres av Rikslønnsnemnda.

Reglene i lov av 19. desember 1952 nr. 7 om lønnsnemnd i arbeidstvister får tilsvarende anvendelse.

§ 2

Det er forbudt å iverksette eller opprettholde arbeidsstans eller blokade til løsning av tvisten.

§ 3

Loven her trer i kraft straks.

Loven opphører å gjelde når Rikslønnsnemnda har avsagt kjennelse i tvisten.

Oslo, i kommunalkomiteen, den 9. juni 2000

Berit Brørby, Erna Solberg
leder og ordfører sekretær