Sammendrag

3.1 Norsk rett

Virksomhet knyttet til varederivater er i dag ikke lovregulert. Virksomhet med finansielle derivater regulert i verdipapirhandelloven som har som formål å legge til rette for «sikker, ordnet og effektiv handel» med finansielle instrumenter. Verdipapirhandelloven inneholder blant annet generelle handelsregler, herunder forbud mot innsidehandel, regler om taushetsplikt, regler om oppgjørssentral, krav til tillatelse for å yte investeringstjenester, virksomhetsregler for verdipapirforetak og regler om motregning. Varederivater faller utenfor definisjonen av finansielle instrumenter i verdipapirhandelloven § 1-2 annet ledd.

Omsetning av varer i det norske spotmarkedet (dvs. et marked der en vare kjøpes eller selges med umiddelbar levering) er normalt ikke underlagt særregulering, men underlagt vanlige regler som gjelder for handel, som blant annet avtaleloven, kjøpsloven og konkurranseloven. Handel med fysisk kraft i Norge er regulert av energiloven av 29. juni 1990 nr. 50.

Nord Pool ASA organiserer i dag et fysisk spotmarked (Elspot), og har utarbeidet et detaljert avtale- og regelverk for de aktørene som handler i dette markedet. Nord Pool organiserer også et finansielt marked for kraftderivater (Eltermin) som ikke er regulert. Utenom Nord Pool handles kraft og kraftderivater ved at avtalen inngås mellom partene. I Norge finnes det ikke organiserte markedsplasser for andre varederivater enn kraftderivater.

3.2 Utenlandsk rett

Det følger av EØS-reglene som svarer til rådsdirektiv 10. mai 1993 om investeringstjenester (93/22/EØF) at det stilles offentligrettslige krav til foretak som yter investeringstjenester knyttet til finansielle instrumenter. Direktivet gjelder imidlertid ikke investeringstjenester som ytes i tilknytning til varederivater. Disse reglene er imidlertid til vurdering i EU-kommisjonen, jf. omtale i kap. 7 i proposisjonen.

I den grad kredittinstitusjoner (banker) og verdipapirforetak driver virksomhet i tilknytning til varederivater, vil de være underlagt særskilte kapitaldekningsregler etter EØS-regler som svarer til rådsdirektiv 93/6/EØF (kapitaldekningsdirektivet).

En kort oversikt over rettslige forhold i Danmark, Sverige, Finland og Storbritannia er gitt i avsnitt 3.2.2 i proposisjonen.