Vedlegg: Brev fra Finansdepartementet v/statsråden til finanskomiteen, datert 6. juni 2001

Spørsmål vedrørende Ot. prp. nr. 98 (2000-2001)

Det vises til brev 4. juni 2001 med spørsmål vedrørende Ot. prp. nr. 98 (2000-2001) om endringer i lov av 12. juni 1981 nr. 52 om verdipapirfond mv., samt nytt brev samme dag med to tilleggspørsmål.

(…)

2. Vedrørende § 2-4 annet ledd

Mens nærstående aksjer skal inkluderes etter 2-5 første ledd (jfr. Konsolideringsregelen i § 1-2 første ledd ny 6) ser det ut til at slike aksjer ikke skal inkluderes ved kjøp eller salg etter § 2-4 hhv. annet og ferde ledd Hva er departementets vurdering av dette?

Svar: Jeg antar at det i første linje i spørsmålet er ment å vise til 2-4 første ledd. Videre antar jeg henvisningen til forslagets § 2-4 fjerde ledd i tredje linje skal være til § 2-4 femte ledd.

Ved erverv av «betydelig eierandel» skal aksjeeiers og nærståendes eierandel i forvaltningsselskapet konsolideres. Dette følger av forslagets § 2-4 første ledd og begrepet «betydelig eierandel», jf. § 1-2 første ledd annet punktum.

Det følger videre av forslagets § 2-4 annet ledd at melding også skal sendes ved økning av «betydelig eierandel» som vil medføre at eierandelen når opp til eller overstiger nærmere angitte grenser. Jeg mener det følger av begrepet «betydelig eierandel» i annet ledd, jf. § 1-2 første ledd annet punktum, at konsolidering også skal skje ved en økning av eierandelen som vil medføre at eierandelen når opp til eller overstiger nærmere angitte grenser. Sammenhengen med regelen i første ledd tilsier også at en slik forståelse legges til grunn. Jeg viser videre til at forslagets § 2-4 bygger på tilsvarende bestemmelse i verdipapirhandelloven § 7-4 hvor denne forståelsen er lagt til grunn.

Tilsvarende vil også kunne legges til grunn for forslagets § 2-4 femte ledd.

3. Vedrørende § 2-2 femte ledd

Ordlyden i § 2-2 femte ledd og § 2-8 annet ledd ser ut til å ramme samme forhold, men § 2-8 annet ledd henviser til § 2-2 tredje ledd,som ikke ser ut til å omhandle noe forhold som det kan pålegges retting av. Hva er departementets vurdering av dette?

Svar: Ved en inkurie er det oppstått en trykkfeil i forslagets § 2-8 annet ledd. Henvisningen skal være til § 2-2 fjerde ledd, samtidig som det skal være en henvisning også til regler gitt i medhold av fjerde ledd

§ 2-8 annet ledd bør lyde:

Tilsynsmyndigheten kan gi forvaltningsselskap for verdipapirfond pålegg om retting dersom selskapets ledelse eller styre ikke løpende oppfyller kravene til hederlig vandel og erfaring som fastsatt i eller i medhold av § 2-2 første ledd nr. l og fjerde ledd.

Det er i tillegg en trykkfeil i forslagets § 2-2. Tilsynsmyndighetens adgang til å pålegge retting dersom selskapets ledelse eller styre ikke lenger oppfyller visse krav, fremkommer både i forslagets § 2-2 femte ledd og § 2-8 annet ledd. Hjemmelen i § 2-2 femte ledd er derfor overflødig, og § 2-2 femte ledd kan strykes. (…)